Fem pastorat får köpa personaltjänster av stiftet

Från och med årsskiftet föreslås att inledningsvis fem gotländska pastorat, köper administrativa tjänster av Visby stift. Fler vill vara med och tanken är att minska arbetsbördan i de lokala församlingarna, till förmån för kyrkans grundläggande uppdrag.

Gotland2005-08-24 06:00
Under 2004 arbetades det intensivt med ny pastoratsindelning inom Svenska kyrkan på Gotland. Ett resultat av förändringarna, blev ett förslag om att Visby stift och pastoraten på något sätt skulle samverka kring ekonomisk förvaltning och administration.
För Visby stift innebar det att försöka skapa förutsättningar för att utveckla det pastorala arbetet, bland annat genom att avlasta pastoraten en del av den relativt tunga lokala administrationsbördan.
Ett samverkansförslag har diskuterats fram och bollats med olika instanser. Under de senaste månaderna har 12 pastorat kunnat fördjupa sig i förslaget.
Vid gårdagens sammanträde med stiftstyrelsen, stod det klart att fem pastorat från och med årsskiftet, kan tänka sig att köpa personaltjänster av Visby stift. Ansvar och beslut ska dock ligga kvar hos pastoraten.
Ytterligare pastorat har visat stort intresse för att ansluta sig till samarbetet längre fram.
Stiftsstyrelsen föreslår nu att stiftsfullmäktige vid sitt sammanträde den 7 september, godkänner förslaget om ekonomisk och administrativ samverkan mellan stift och församling/pastorat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om