Här ska Gotlandsdrickan få en konkurrent

- För mig var det inget val, självklart ska en gotländsk whisky vara ekologisk! Det säger Anders Stumle, vd i Gotland Whisky AB som nu laddar för fullt för produktion i gamla sockerfabriken i Roma.

Etikett. Isle of Lime, där Lime står för kalksten/limestone. Etiketten designad av Edvin Holm på Hill marketing i Visby.

Etikett. Isle of Lime, där Lime står för kalksten/limestone. Etiketten designad av Edvin Holm på Hill marketing i Visby.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2009-02-24 10:40
Etiketterna är redan designade, flaskan likaså. Utrustningen finns färdig att köpa från Skottland och lokalerna är som gjorda för att inredas för både tillverkning och för en restaurang med bar.
Nyemissionen har börjat och intresset har hittills varit stort. Men det ska trilla in tio miljoner helst för att hela projektet ska vara i hamn.
- Vi räknar med att köra utan att behöva binda upp oss med banklån, säger en förhoppningsfull Anders Stumle.
- Vi vill ha pengarna på kontot först innan vi beställer utrustningen. Man lär sig...

Robbjens för dyrt
Grunden till bolaget lades för fem år sedan. Första försöket gick i stå. Tanken var då att man skulle tillverka vid Robbjens gård utanför Klintehamn, men det hade blivit för dyrt.
- Bara att dra fram ström hade kostat en halv miljon, berättar Anders Stumle, som nu engagerar sig i projektet vidare med liv och lust.
Vd förresten. Eller skriver han wd på visitkortet, whiskydirektör?
Lokalerna i sockerfabriken är som gjorda för whiskytillverkning, säger han.
- Och vi har bytt ut nästan hela styrelsen. Vi har bra tryck nu, förkunnar han och berättar att man också har en projektledare - Björn Pettersson - som arbetar med att driva satsningen.
Det ska mycket teknik till för att göra whisky och det behövs mängder med kunskap för att bygga upp hela processen.
- Om vi kör ett skift kan vi göra 80 000 flaskor på ett år. Dubbelt upp om vi ser att det går bra och ökar till tvåskift.

Inte som Mackmyra
Svensk whisky finns sedan flera år. Utanför Gävle görs Mackmyra som rönt ryktbarhet långt utanför landets gränser. Men den gotländska tillverkningen ska inte ske i lika stor skala. Mackmyra blev en dyr historia.
- Mackmyra har nog gjort sex nyemissioner. Vi satsar på ett mikrodestilleri.
Organiskt ska det bli även om Anders Stumle inte kan ta Krav-whisky i sin mun. Ännu.
- Vi vet ju inte, men den dagen vi är klara att börja sälja kan man kanske Kravmärka våra produkter.
Single malt ska det bli, alltså sprit som görs på endast ett sädesslag. Han hoppas mycket på försöksodlingar av ett urgammalt korn med rötterna i vikingatiden.
- Vilken grej, whisky från Gotland med rötterna i vikingatid! jublar han.
Att det kan locka turister till Gotland och Roma tvekar han inte om. Och på frågan om ett visst rederi skulle vara intresserat, säger han att han inte fått någon förfrågan.
- Nej, men i styrelsen har vi valt att inte besätta en av platserna och en av suppleantplatserna om det kommer någon som vill köpa en större aktiepost.

Fint tillskott
Stumle tror att produktionen kan bli ett fint tillskott för besöksnäringen och han hoppas att riksdagen ska besluta om gårdsförsäljning, det vill säga att man ska kunna komma till Roma och köpa direkt vid destilleriet.
- Vi besökte en producent i Skottland. Där fick man tappa upp sin whisky själv i flaskor, göra sina egna etiketter och betala. Det man köpte bokfördes sedan för att den lagliga beskattningen ska kunna tas ut.
Allt ska vara gotländskt. Säden ska odlas i gotländsk jord, vattnet kommer från kalkberggrunden och ger namn åt sorten, Isle om Lime, där "lime" är förkortning för limestone = kalksten. Mältning ska ske på Gotland, flaskorna ska göras av återvunnet glas.
- Tanken är att vi ska göra en lagom rökig whisky. Men det gäller ju att få kontinuitet i tillverkningen så att man får en jämn smak. För att säkra smaken krävs fatlagring i minst tre år.

Hoppas på bää
Anders Stumle är noga med att påpeka att det man nu planerar för, inte är svensk whisky.
- Det är gotländsk och det ska smaka Gotland.
Om nyteckningen av aktier går bra, om utrustning och kunskap flyttar in i sockerbruket kan provsmakning av den lagrade spriten ske tidigast sommaren 2013. Då har lagringen gjort sitt och kännarna av whisky kan göra sig en uppfattning:
Buu eller ett gotländskt bää...
Styrelsen består av Anders Gahne, ordförande, samt Maria Ahlsten, Anders Stumle, Björn Pettersson, Tommy Daun, Johnny Nilsson och Ilse Hallgren samt Håkan Ahlsten som suppleant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om