Insatser mot kvinnovåld utreds på Gotland

Sedan 2006 har staten delat ut drygt fem miljoner kronor till åtgärder för kvinnofrid och stöd till våldsutsatta kvinnor på ön. Nu följer länsstyrelsen upp insatserna, kartlägger fördelningen av pengarna, hur de har använts och vilka resultat som uppnåtts.

Gotland2012-03-02 04:00

Ett av regeringens långsiktiga jämställdhetsmål är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Länsstyrelsen har under flera år fördelat statsbidrag till insatser som ska förbättra stöd till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld.

Kvinnojouren, socialtjänsten och Röda korsets byrå mot diskriminering är några som fått pengar. Också projekt för särskilt utsatta grupper, som missbrukande kvinnor, äldre kvinnor och kvinnor med olika funktionsnedsättningar, har fått pengar. Därutöver har en rad utbildningsinsatser genomförts, både för personal som möter våldsutsatta och för allmänheten.

Länsstyrelsens utvärdering av uppdraget om kvinnofrid blir färdig i april.

Rättsväsendet på ön jobbar just nu med flera fall med våld mot kvinnor.

- Att vi noterar en ökning av mäns våld mot kvinnor kan bero på samverkan mellan olika aktörer, mer kunskap, minskad tolerans och ökad benägenhet att anmäla våldsbrott mot kvinnor, säger Elin Turesson, länsstyrelsens samordnare av kvinnofrid och särskilt sakkunnig i jämställdhet.

Redan 1985 startade socialtjänsten en första samverkansgrupp inom området kvinnofrid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om