Man häktad för stöld vid camping

En 23-årig man från fastlandet häktades i går av Gotlands tingsrätt, misstänkt för att ha medverkat vid en stöld av ett skåp vid Tofta camping förra helgen. I skåpet fanns drygt 18 000 kronor.

Gotland2009-07-16 04:00
Det var någon gång under natten mellan lördag och söndag som männen - enligt åklagaren - tog sig in i en kontorsbyggnad och bestämde sig för att ta med det skåp som innehöll dels en växelkassa på 5 000 kronor, dels dagskassan på 13 700 kronor. En stor del av pengarna bestod av mynt i rör.
Den ene av männen, en 24-åring, tog i går på sig stölden även om han råkat ut för stor minnesförlust och därför inte kunde komma ihåg om han hade någon medhjälpare vid stölden.
Däremot berättade han att han tog sig in via ett fönster som han inte behövde bryta upp ens. Han vet inte om han lyfte ut skåpet själv eller hur det fraktades till hans tillfälliga bostad där polisen senare hittade det.
Han sa att en anledning till att han hade så stora minnesluckor var att han tagit insomningsmedicin på kvällen.

12 000 kronor
När han greps hade han cirka 12 000 kronor på sig i två väskor. Sex tusen kronor hittades hos 23-åringen, som förnekade bestämt att han haft med stölden att göra. Han kunde inte heller förklara att summan av de funna pengarna, råkade bli väldigt nära stöldbeloppet.
Samma natt som stölden begick filmades männen av en övervakningskamera när de tankade 23-åringens bil i Visby.
Männen betalade inte utan drog från macken. Bilen kunde dock spåras, trots att nummerskylten i fronten plockats bort och i stället lagts vid vindrutan.

Hjärtsjuk mor
24-åringen ville absolut inte bli häktad och anförde mot ett frihetsberövande att han behövde bistå sin hjärtsjuka mor. Tingsrätten bestämde att han skulle försättas på fri fot medan 23-åringen som nekade till anklagelserna, häktades.
Polisen väntar fortfarande på dels en dna-undersökning av ett par skor som man tror kan knytas till brottsplatsen, dels väntar man på analyssvar av fingeravtryck från skåpet.
Inte heller han ville låta sig frihetsberövas. Han hade ett nytt jobb som väntar i Stockholm och han ville vara hos sin sambo och deras två barn.
Men rätten lät sig inte bevekas. Åtal om två veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om