På menyn: Lantbrukarlunch

På onsdagen var det lantbrukarlunch i Väskinde bygdegård. Eva Pettersson lagade maten till de lantbrukare som hade tid att komma nu under vårsåddens bråda dagar.
Arrangör till lunchen var Väskinde-Visby LRF.

Gotland2003-04-04 04:00
Eva Pettersson står i bygdegårdens kök och rör långsamt i grytan som innehåller fisksoppa.
­ Fisksoppa till lantbrukare, säger Eva Pettersson.
Hon skrattar menande som för att antyda att lantbrukarmat bör bestå av sådant som gårdarna producerar istället för lax, sej och räkor som den här soppan är gjord på. Eva Pettersson berättar att det är hennes eget recept och grytan innehåller förutom fisk och räkor även grönsaker och skaldjursfond.
­ Till efterrätt ska de få våfflor, säger Eva Pettersson samtidigt som hon drar ut en bakplåt ur ugnen med nybakade baguetter.
Lantbrukarluncherna började 1989/1990 och kom till med tanke på att lantbrukarjobbet nu för tiden kan vara ett mycket ensamt jobb. Lantbrukaren arbetar på den egna gården och ofta arbetar hustrun på annat håll och barnen är i skolan under dagarna. Det kan bli ensamt på traktorn ibland.
Genom lantbrukarluncherna får man träffa andra likasinnade, byta tankar och äta god mat. Ibland blir det föredrag i anslutning till lunchen. Rekorddeltagandet brukar vara då julbordet serveras i december. Då var det 48 personer som kom, minns Eva Pettersson.
­ Vi brukar ha julbordet på en lördag så att hela familjen kan vara med, säger Eva Petersson.
Hon berättar att till just den här lunchen har tolv personer ringt och föranmält sig. Det brukar vara fler runt bordet men det är dags för vårsådd och de lantbrukare som bor närmare stan har svårt att hinna med en utflykt till Väskinde bygdegård.
<span class=MR>Har missat en lunch</span>
Var och en betalar själv och priset har nyligen höjts till 50 kronor. Det inkluderar förrätt och efterrätt.
I dag klarar Eva Pettersson allting själv men hon berättar att ibland brukar Marianne Kolmodin också hjälpa till.
Anders Larsson är en av de som kommer till lantbrukarlunchen. Han är 19 år och studerar sista året på Lövsta. Han är ledig från skolan för att hjälpa till med vårbruket hemma på Kaungs gård i Väskinde.
­ Det är trevligt att träffa andra bönder och höra hur det är. Det är alltid god mat också, säger Anders Larsson.
En annan av matgästerna är lantbrukaren Jan Olsson som berättar att han har missat sammanlagt en eller två lantbrukarluncher under alla år. Han är också upptagen med vårbruket men gården Väskinds gränsar till bygdegården och det är alltså nära till matbordet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om