Scan halalslaktar – men enligt svensk lagstiftning

Lammköttsförsäljningen ökar. Särskilt nu. På fredag inleds nämligen den muslimska högtiden ramadan. Helagotland.se frågade Scan hur de ställer sig till halalslaktning.

Foto: Maja Suslin/SCANPIX

Gotland2009-08-19 14:05

– Det är större efterfrågan än tillgång på lamm. Det är väldigt positiv. Men efterfrågan är inte bara på grund av ramadan - det är bara en aspekt, säger Margareta Thorgren, Kommunikationsdirektör för Scan AB.
 
Men Margareta Thorngren tror att mångkulturen i landet kan påverka den ökade åtgången. Hon berättar att lammet den här veckan, i jämförelse med förra, kostar 2,50 kronor mer per kilo. Lammet hör hösten till men det hör också till ramadan och då kommer man osökt in på halalslakten.
– Många anser att man inte ska jobba med halalslakt i Sverige. Men vi bedriver den enligt svensk lagstiftning.
 
Det säljs inga Scan-märkta halalprodukter, kunderna köper istället hela halalslaktade djur. Men Margareta Thorngren vill poängtera att Scans slakt skiljer sig från traditionell halal. Skillnaden på Scans halalslakt, förklarar hon är att de inte har någon präst (imam) som välsignar djuret. Djuret behöver inte heller vara ställt mot Mekka. Men den viktigaste skillnaden är att Scan bedövar djuret innan sticket utförs.
– Kvalitet och djuromsorg är viktigt för oss. Det är ingen skillnad på den slakten från en vanlig, säger hon.
 
Margareta Thorgren berättar att det inom EU pågår ett lagförslag att man ska få bedriva ”traditionell halalslakt” i olika länder. Om det går igenom innebär det att den bestämmelsen går över svensk lagstiftning om djuromsorg.
– På Scan har vi en bestämd åsikt att vi kommer att fortsätta jobba enligt svenska premisser.
 
Förekommer traditionell halalslakt i Sverige i dag?
– Det tror jag inte, Sverige har sådan kontroll. Jag hoppas att det inte bedrivs, säger hon.

Halal är benämningen på vad som är tillåtet inom islam och berör livets alla områden. Motsatsen till halal är haram.

Halalslakt innebär att djuret utan bedövning avlivas genom att halspulsådern skärs av. För att slakten ska vara halal krävs också att slaktaren eller imam välsignar djuret innan det avlivas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om