Storslagen rock när Palten firar 20

Patrik "Palten" Jonsson, firar tjugo år som sångare med stort Dåbbra-kalas på Wisby strand. En tillbakablick på karriären avslöjar både höjdpunkter och lågvattenmärken.

Nöjd. På lördag firar Palten tjugo händelserika år som musikartist. Den stora dagen till ära har han specialdesignat en gitarr. foto: rolf jönsson

Nöjd. På lördag firar Palten tjugo händelserika år som musikartist. Den stora dagen till ära har han specialdesignat en gitarr. foto: rolf jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2012-05-04 04:00

När Patrik "Palten" Jonsson ställer sig på scen I morgon kväll, kan han se tillbaka på tjugo fantastiska musikår. Höjdpunkterna inträffade i mitten på 90-talet då hårdrocksklubben Dåbbra var som störst på Gotland. I Björkanderska huset bjöds det på spektakulära scenshower med linbanor, flygande trummor och elduppträdanden.

- Det blir svårt att få till det så bra igen alltså, säger Palten drömskt.

Men på lördag ska han och bandkollegorna åtminstone göra ett försök på Wisby strands klubbscen.

Över tjugo års musikkarriär innehåller självfallet några lågvattensmärken. Ett av dem minns Palten väl.

- Det var när jag spelade luftgitarr (vilket han blev svensk mästare på 1985, reds anm.). Jag gjorde ett gig i Lysekil och när jag skulle uppträdda blev jag inte ens påannonserad. Så folk stod och väntade på att jag skulle köra på riktigt, ingen fattade att det var luftgitarr. Då tänkte jag att "jag ska aldrig mer gå upp på scen, säger han.

På lördag blir det en del utmaningar för bandet, där även de yngre förmågorna Robin Waernquist och Emanuel Norrby står på scen. Det var även deras tjat som gjorde att Palten och Kenneth Waernquist drog igång Dåbbra igen.

- Vi ska ge oss på "Burn", en Deep Purple låt som är väldigt svår för oss. Men vi kände att vi vill sätta tänderna i något, säger Palten.

Efter lördagens storslagna Dåbbra, tror Palten att framtiden ser ljus ut för klubben. Den ska leva vidare så länge han lever i alla fall, sedan får de yngre grabbarna ta över.

Paltens egen sångkarriär kommer även den att leva vidare, om han får välja själv.

-  Victor Borge, som var en fantastisk artist, körde tills han var säkert 80 år, ända in i kaklet. Det gör nog jag också. Till slut står jag väl hemma i köket och kör för frugan, säger Palten.

Dåbbra XL lördagen den 5 maj på Wisby strand. Insläpp klockan 22. Äldersgräns 18 år.

Lördagens banduppsättning består av:

Patrik "Palten" Jonsson -sång

Kennet Waernquist -gitarr

André Kristiansson -gitarr

Emanuel Norrby -sång, gitarr, klaviatur, orgel

Mårten Britse -bas

Robin Waernquist -trummor

Olof Segerberg -saxofon (gästspel)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om