Ulrika belönad av prinsessan Lilian
I förra veckan fick hon ta emot utmärkelsen Prins Bertil Memorial av prinsessan Lilian på Djurgården i Stockholm. År 2000 fick hon ta emot utmärkelsen Guldbrickan för "genuin kärlek och kunskap till mat och vin som hon med glädje förmedlar till sina gäster". Det handlar om gotländskan Ulrika Karlsson som är utbildad sommelier från Grythyttans Restauranghögskola där hon också arbetar som lärare. Just nu driver hon Konstnärsgårdens restaurang i Ala på Gotland tillsammans med sambon Johan Jonsson.
Vägen ut i livet är sällan spikrak och man får hela tiden nya impulser som gör att man kanske väljer nya inriktningar. Så hände även med Ulrika Karlsson som efter de två USA-åren kom hon hem till Sverige igen där hon påbörjade en praktik inom hotellbranschen i Stockholm.
Nästa val blev en hotell och restaurangutbildning med halva utbildningen i England och den andra halvan i Frankrike. Med studierna i ryggen begav hon sig till USA igen, den här gången till "The Big Apple". I New York arbetade hon under tre år som hovmästare på en restaurang belägen på centrala Manhattan.
Jag trivdes i New York. Det är en stad där allt händer och som ligger i utvecklingens framkant. Det var svårt att hitta en bostad där men det ordnade sig. Jag blev nästan amerikaniserad och det var faktiskt på håret att jag blev kvar där, berättar Ulrika Karlsson.
Hon valde utbildningar inom hotell och restaurang och valet stod mellan Cornell University i USA och Grythyttans Restauranghögskola i Sverige.
Hon upptäckte att utbildningen vid Grythyttan var som skräddarsydd för henne och gick där under tre år och tog en fil kand i måltidskunskap.
<span class=MR>Sommelier</span>
Hennes gebit är sommelierdet är en fransk titel som härrör från det franska hovet och som betyder dryckesansvarig.
Ulrika Karlsson berättar att det egentligen var hennes hobby som hon nu fick arbeta med. Hon har länge varit intresserad av att själv lagra viner och hon tycker att det är mycket intressant att provsmaka viner. Hon arbetade på vinkällaren Grappe i Stockholm vars affärsidé är att privatpersoner själva får lagra sina viner där. Vinkällaren har cirka 800 medlemmar och i vinkällaren lagras omkring 100000 viner under optimala förhållanden. Hon arbetade där under ett och ett halvt år och lärde sig mycket och fick tillgång till att prova viner som man annars bara läser omviner som exempelvis förekommer på auktioner.
Redan under studietiden i Grythyttan fick hon idén att starta ett eget företag och det var i samband med att hon vann Guldbrickan som hon tog steget fullt ut och startade företaget Á la vin. Det blev ganska naturligt eftersom priset förde med sig att hon fick fler uppdrag. Affärsidén är att driva restaurangverksamhet under sommaren och under resten av året arbeta med dryckes- och serviceutbildning.
<span class=MR>Tredje året</span>
Det är nu tredje sommaren som Ulrika Karlsson och hennes sambo Johan Jonsson driver restaurangen vid Konstnärsgården i Ala på Gotland. Under höst, vår och vinter arbetar Ulrika Karlsson som lärare vid Grythyttans Restauranghögskola, skriver vinartiklar tillsammans med kollegan Camilla Settlin och har ett kontor på Hagagatan tillsammans med Annika Karlsson där hon bl a planerar föredrag och utbildningar runt om i landet.
Vinartiklarna förmedlas till svenska lokaltidningar av Pressens Mediaservice och Ulrika Karlsson påpekar att strävan är att artiklarna ska vara folkliga och berätta om vad som händer i branschen.
Det är mycket arbete året runt för henne och hon säger att hon älskar att arbeta. Ibland kan det bli en vecka ledigt tillsammans med sambon Jonas Jonsson. De brukar ägna sig åt surfing eller utförsåkning och kombinerar gärna ledigheten med intressanta restaurangbesök. Ibland kan det bli en veckohelg då de besöker spännande restauranger i Paris. Hela tiden går det ut på att försöka förkovra sig, utvecklas och att inhämta nya intryck.
<span class=MR>Golvet är viktigt</span>
Att arbeta praktiskt i restaurangbranschen är viktigt för Ulrika Karlsson. Hon berättar att hon inte vill riskera att förlora kontakten med "golvet" eftersom det skulle göra det svårare för henne att undervisa i service.
Sommarmånaderna vid Konstnärsgården på Gotland känns viktiga för henne. Det innebär arbete nästan dygnet runt men ändå en viss form av avkopplingAla är en lantlig miljö som utgör en viktig kontrast till livet i storstaden.
Under de här tre åren i Ala har hon även märkt att gästernas behov har förändrats. Första året skulle det vara "ett glas rött" som inte fick kosta något.
Nu kan hon få gästernas förtroende att själv välja ut ett intressant vinhon känner ansvaret och väljer ett prisvärt alternativ. Hon tycker att det här är en rolig utveckling.
Ulrika Karlsson tyckte att det var mycket roligt att få utmärkelsen Prins Bertil Memorial.
Det kändes stort och det var mycket folk närvarande vid utdelningen. Hon berättar att det oftast är kockar som uppmärksammas vid sådana här tillfällen men den här gången var det alltså en sommelier som ärades.
Priset har delats ut två gånger tidigare och vid båda tillfällena var det kockar som fick det.
Som vinskribent har Ulrika Karlsson ett viktigt råd att ge till GA:s läsare. Hon vill att man ska lägga till ett par tre tior när man köper ett vin:
Det är en otroligt stor skillnad på vin som kostar 50 kronor och det som kostar 80 kronor. Det är faktiskt en större skillnad än på viner som kostar 100 kronor och 250 kronor.
Enligt Ulrika Karlsson finns mycket som är spännande just nu speciellt viner från Portugal som är billiga (50-70 kr) och som ligger i topp när det gäller kvalitén. Även Italien är roligt just nu, speciellt södra Italien.
Ulrika Karlsson dekanterar ett vin i Konstnärsgårdens restaurangmatsal.Foto: ULF GLIMFALK
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!