Hampus kom in på rymdgymnasiet i Kiruna

Är man intresserad av rymden och skulle kunna tänka sig ett fortsatt yrkesliv bland stjärnor och galaxer så finns alternativet att söka sig till Rymdgymnasiet i Kiruna. En av de intagna i år är Hampus Wahlgren från Västerhejde.

9 juli 2019 16:43

Någon vecka innan midsommarafton öppnade en nervös Hampus mejlet som innehöll information om att han blivit antagen till Rymdgymnasiet i Kiruna.

– Det kändes jättekul! Mamma försöker vara stöttande men är också lite ledsen över att jag ska flytta, säger han.

Hampus Wahlgren, som alltid haft många rymdböcker i bokhyllan och låtit rymdfilmerna gå varma i vardagsrummet i Västerhejde, hade ingen aning om att det fanns ett helt gymnaisum med rymdinriktning.

– Det var en kompis som vände sig till mig på en lektion och berättade att hon hade hittat ett perfekt gymnasium för mig och att hon trodde att Rymdteknikprogrammet skulle passa mig väldigt bra, säger han.

Ju mer Hampus Wahlgren läste om programmet, desto bättre verkade det. Rymdteknikprogrammet är i grunden ett vanligt teknikprogram men som även innehåller kurser i till exempel robotteknik, mikrodatorteknik och astronautkunskap.

– Jag ville ha en hög teknisk utbildning. Att i framtiden jobba med rymden kändes mer som en dröm än något som skulle kunna bli verklighet. Men nu känns det ju lite annorlunda.

I Kiruna ser Hampus fram emot att få utveckla och fördjupa sitt tekniska intresse så att drömmen om rymden en vacker dag kan bli sann.

– Att ha byggt den första rymdfarkosten som tar dig från jorden till mars. Tänk att ha det på cv:t, säger Hampus Wahlgren.

Så jobbar vi med nyheter
Emilia Söderholm

Ämnen du kan följa