Gotländska gubbar på god väg

Den kyliga våren skapar stora problem för Sveriges jordgubbsodlare. Nattlig frost hotar skördarna av det somriga bäret. Men på Gotland tar man det lugnt.

3 maj 2015 13:45

Nervösa jordgubbsodlare från hela landet ringer nu till meteorlogerna på SMHI för att förhöra sig om det kyliga vädret. Slutet av april och början av maj har varit kallare än normalt. Och att vårvärmen aldrig tycks komma hotar skörden av de söta bären.

Men det gäller fastlandet. På Gotland har våren försvisso varit kall, men enligt Homas Pettersson vid Stenhuse går är det ännu ingen fara på taket.

- För någon månad sedan såg det ut att bli ett tidigt år, men nu har det förspårånget ätits upp och man kan väl säga att det är normalt. För någon vecka sedan lade jag väv över de jordgubbar som ska fram till midsommar, och det var nog tur det.

Thomas Pettersson har varit med förut, och han hetsar inte upp sig i onödan.

- Det har ju varit år där man sagt att det inte finns en chans med några bär till midsommar. Ändå har man stått där till slut med skörd och undrat hur man kunde säga så.

Han har en pragmatisk syn på vädret, säger att det jämnar alltid ut sig i slutändan.

- Har man haft lite av något ett tag så kommer det mer snart. det är det enda man vet. Nu talar mycket för en varm maj eftersom april var så kall, säger han.

Så jobbar vi med nyheter