BILDER: Här läggs nya fastlandskabeln ut

Den nya kabeln mellan Gotland och fastlandet blir tio mil lång, och nu placeras den ut på havets botten.

Fartyget Pleijel arbetade under onsdagen med att lägga ut den nya fiberkabeln på havsbotten utanför Gotland.

Fartyget Pleijel arbetade under onsdagen med att lägga ut den nya fiberkabeln på havsbotten utanför Gotland.

Foto: Dennis Pettersson

MER BREDBAND2018-12-19 17:45

Mellan Västervik och Gotland ligger en cirka tio mil lång fiberkabel på havsbotten som servar Gotland med bredband. Men nu ska den gamla bytas ut, då den är sliten och har 30 år på nacken. Bytet och den nya kabeln finansieras av nätägaren Telia.

LÄS ÄVEN: Borrar för ny fastlandskabel

Under onsdagen var det dags att börja rulla ut den nya kabeln på havsbotten. Under en tid har arbetet pågått vid Fridhem söder om Visby med att gräva ett 250 meter långt borrhål genom marken som löper uppe från kaféet vid Fridhem ut i havet till fem meters djup. Borrhålet har gjorts för att skydda den nya kabeln från vågor och lösa stenar.

Kabelläggningsfartyget Pleijel som ägs av Kalmarföretaget Baltic Offshore spelar huvudrollen i arbetet med att lägga ut kabeln mellan Gotland och fastlandet. Under onsdagen låg båten på plats i viken utanför Fridhem och natten mot torsdagen seglar den över till Västervik och hinner under tiden lägga ut hela den cirka tio mil långa fiberkabeln på havets botten. Kabeln är så pass tung att den väntas sjunka ner i bottensedimentet och därmed skyddas från skador. Däremot har man alltså grävt borrhål på land och en bit ut i havet där kabeln kan ligga skyddad från vågor och stenar.

Under onsdagen arbetade man vid Fridhem där man med hjälp av en bil med dragkrok drog upp fiberkabeln genom det nyborrade hålet, så att den senare kan anslutas på Gotlandssidan.

Vid Fridhem "ankommer" fiberkabeln till Gotland från Västervik.
Vid Fridhem "ankommer" fiberkabeln till Gotland från Västervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om