LISTAN: Två gotländska krogar håller mästarklass

Prestigefyllda White Guide har nu släppt sin lista över de allra bästa krogarna i Sverige. Och där återfinns två gotländska restauranger. Här är hela listan.

Ägarna Margareta och Göran Hoas vid Lilla Bjers når upp till mästarklass i White Guide.

Ägarna Margareta och Göran Hoas vid Lilla Bjers når upp till mästarklass i White Guide.

Foto: Dennis Pettersson

TOPPKROGAR2019-03-05 10:51

Mästarklass och global mästarklass är så högt man kan nå i White Guide, Sveriges svar på Guide Michelin. I år finns två gotländska ställen med i dessa toppskikt. Krakas Krog i Kräklingbo, som förra året höll mästarklass, befäster i år sin roll ytterligare och når global mästarklass, vilket alltså anses var det allra finaste skiktet i White Guide. Bara tio krogar i hela Sverige håller global mästarklass, och Krakas får där en nionde plats. Efter White Guides bedömning belönas Krakas med 36 matpoäng av 40 möjliga och 86 i restaurangens totalpoäng av 100 möjliga. Sveriges bästa restaurang 2019, som alltså toppar globala mästarklass-listan, är Fäviken Magasinet i Järpen med poängen 39 respektive 97.

Gotländska krogen Lilla Bjers i Västerhejde har heller inte anledning att hänga läpp. Från och med i år är krogen ny i White Guides ordinarie mästarklass vid sidan av 22 andra svenska restauranger. Utifrån samma poängräkning får Lilla Bjers 32 i matpoäng av 40 möjliga och 76 i restaurangens totalpoäng av 100 möjliga.

En gotländsk krog som sedan förra året blivit av med sin plats i mästarklassen är Gula Hönan i Ronehamn. Enligt restaurangens ägare Tina-Marie Qwiberg har man dock medvetet "valt" att inte vara med i guiden, då restaurangen ändrar inriktning i år. Enligt White Guides kriterier blir krogar automatiskt av med sin plats i guiden om de stängt eller pausat sin verksamhet. Gula Hönans ägare kan dock trösta sig med att systerrestaurangen Tuppens krog på Adelsgatan har utnämnts till "Mycket god klass" i årets White Guide.

Samtliga gotländska krogar i White Guide 2019

Bakfickan – Också ett bra ställe

Bolaget – God klass

Bungenäs Matsal – Också ett bra ställe

Crêperie & Logi – Också ett bra ställe

Donners Brasserie – God klass

Gamla Masters – Också ett bra ställe

Café Gula Huset – Mycket god klass

H10 Bar & Café – Mycket god klass

Hablingbo Crêperie – God klass

Krakas Krog –  Global mästarklass

Krusmyntagården – God klass

Lilla Bjers Gårdskrog – Mästarklass

Värdshuset Lindgården – God klass

Konditori Norrgatt – God klass

Pighuset Tapas & Cava – Också ett bra ställe

Restaurang Rot – Mycket god klass

Smakrike Krog – Mycket god klass

Stelor Köket – God klass

Surfers – Mycket god klass

Tuppens Krog – Mycket god klass

Källa: White Guide

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!