Integrationen försvåras av stelbenta regler

21 november 2015 06:00

Terrorn kom till Paris på ett alldeles obehagligt fasansfullt sätt. Och de som nyss ropade att det är fullt, har nu fått än mer energi när det gäller att argumentera för ’kom inte hit’.

Den yttersta konsekvensen just i dag av ”det är fullt, kom inte hit” är att det betyder ”stanna i Syrien”. Det är förstås inte så de uttrycker sig, det lindas in i fraser om att andra också måste ta sitt ansvar.

Men om ”de andra” inte gör sitt så återstår att antingen röja plats i allrummet, eller skicka signalen om att stanna i Syrien. I Syrien, där Assad mördat en miljon människor.

”Det är fullt, stanna i Syrien och stanna i Afghanistan”. Det är nog precis vad IS vill förmå våra ledare att säga.

Men tack och lov för att vanliga gotlänningar tänker klokt. Det som först lät illavarslande från Fårösund, visade sig ju vara precis tvärtom. Fotbollsföreningen samlar ihop skor och bjuder in till spel, en äldre fiskare ringer till boendet och frågar om någon vill följa med ut på sjön.

”Det fanns inte plats i gästrummet, så (hon) fick föda i allrummet och lägga barnet i den skål där djuren brukade få krubb”. Fritt översatt, men det är så det står i originaltexten. Inte ”det är fullt, kom inte hit”.

På Gotland röjer man i allrummet och spär ut soppan.

Att det blir påfrestningar i vårt land om det helt plötsligt kommer flyktingar motsvarande ett helt nytt Uppsala är väl självklart.

Men det som nu händer visar också att de politiskt styrda verksamheterna inte är skapta för förändringar. Vi inom it-industrin brukar tala om skalbarhet. Det politiskt styrda är inte skalbart.

Modellen bygger på att allt måste gå genom nämnder och politiskt styrda tjänstemän. Medborgaren eller den som sitter i verksamheten är inte betrodd.

Asylsökande barn ska gå i skola även innan de fått uppehållstillstånd. Det är bra. Men skolans rektor får inte anställa kompetenta asylsökande vuxna som resurs i skolorna. Det är inte tillåtet.

Migrationsverket betalar för begagnade vinterkläder till barnen. Det är bra. Men varje barn måste hanteras genom en separat ansökan. Man får inte ge till samtliga barn samtidigt, trots att man vet att alla ska ha vinterkläder. Det är inte tillåtet.

Listan kan göras hur lång som helst. De som är i verksamheterna vet vad som behövs, och vilka förenklingar som skulle kunna göras utan att äventyra rättssäkerhet eller budget. Det är bra. Men det är inte tillåtet.

Det goda, som de ogina ropen om att ”det är fullt” skulle kunna medföra, vore om vi kunde öppna strukturerna så att all migration kan bejakas.

Min vädjan till de (tre?) tveksamma företagarna i Fårösund och alla andra som har att hantera den nuvarande flyktingströmmen: Säg inte att det är fullt. Tala istället om för oss politiskt aktiva vad som skulle behövas för att göra just er verksamhet skalbar.

Tillfälligtvis något utspädd soppa eller sovplats i allrummet?

Jag lovar att åtminstone jag och mina liberala vänner kommer att lyssna, och lyssna noga.

Så jobbar vi med nyheter