Lyssna inte på Krösa-Maja

24 juli 2015 05:00

Minns ni Krösa-Maja? Den krumma lilla gumman i Emil i Lönneberga som aldrig var så belåten som när hon fick sätta skräck i alla i Katthult. Kometnedslag, tyfusepidemier, och varulvar stod nära förestående att utplåna oss - om vi skulle tro Krösa-Maja. Professor Agnes Wold talar i sitt sommarprogram från 2014 om Krösa-Majasyndromet. Kortfattat kan det beskrivas som när människor, eller medier, skrämmer upp och en folkopinionen till urartade proportioner. Och det är inte utan att tankarna går till den uppiskade rysskräcken på Gotland. Krösa-Majorna ropar att invasionen är nära och att ingenting kan rädda oss.

Ett vanligt tillvägagångssätt i krig är psykologisk krigsföring - det vill säga att sprida rykten och desinformation i syfte att göra sin motståndare nervös och ofokuserad. Ett sätt kan vara att låta ”experter” sprida myter och statspropaganda i trovärdiga kanaler. Som när TV4 lät en rysk statsvetare, som arbetar på den ryska säkerhetstjänstens tankesmedja, prata om Gotlands säkerhetsläge och föreslå att Gotland ska vara helt militärt neutralt. En klockren Krösa-Maja.

I maj skrev Dagens Nyheter en väldigt spekulativ artikel om att ”rysskräcken” på Gotland ökade. Bakgrunden var att en folkpartistisk fullmäktigeledamot, Ulf Klasson, skrivit en motion till regionfullmäktige om att Gotland bör bygga sprängkistor i Slite, Klintehamn, och Visby. En sprängkista är en försvarsmetod som innebär att man fyller håligheter i hamnar med sprängmedel som kan explodera om någon skulle få för sig att ta hamnen. Så med underlaget att en ledamot från ett av regionens minsta partier motionerat i en fråga som regionen inte ens beslutar i drar DN slutsatsen att Gotland är kollektivt ryssrädda. En rejäl Krösa-Maja.

I våras började också en artikel delas flitigt i sociala medier, framförallt bland gotlänningar, som handlade om Rysslands framtida invasion av Gotland. Artikeln var vitsigt döpt till ”Gotland - vår tids Danzig?” och bildsatt med en apokalyptisk illustration med raserade hus, brinnande bilar, och förkolnade träd. Bildtexten var ”Ryssland kommer”. Artikeln delades bland annat av P4 Gotland. Ett solklart fall av Krösa-Maja.

Naturligtvis menar jag inte att Rysslands beteende är acceptabelt eller ofarligt. Det är det givetvis inte. Ryssland blir mer irrationellt och mer slutet. Men i de allra flesta situationer är lugn och besinning det klokaste - så också den här. När svenska medier sprider rysk statspropaganda eller sätter en bild av att det finns en utbredd oro på Gotland, då blir effekten snarare mer oro och osäkerhet. Att piska upp en överdriven rädsla för att Ryssland ska landstiga på Gotland imorgon - det är oansvarigt och onödigt. Det finns mycket vettigare saker att lägga sin tid på, och framförallt mycket läskigare saker att vara rädd för.

Rysskräcken bidrar inte till så mycket mer än sömnlösa nätter och paranoia. Nedrustning är en betydligt bättre väg att gå. Krösa-Maja gör sig bäst i sagan.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa