Än värre efter valet

22 mars 2019 06:00

Jag skrev i gårdagens huvudledare, apropå rapporten från Socialdemokraternas valanalysgrupp, att omläggningen av migrationspolitiken visserligen inte var förankrad, men att valresultatet skadades av att denna omläggning tappade trovärdighet när regeringen drev igenom gymnasieamnestin.

Det verkar trots allt finnas insikt om detta i valanalysgruppen, att döma av en debattartikel som publicerades i Aftonbladet i går, författad av gruppens ordförande Gabriel Wikström:

”Framförallt berodde denna nedgång på diskussionen om de ensamkommande och att förslaget om den tillfälliga gymnasielagen innebar en avvikelse från den tydliga linje partiet slagit fast i migrationspolitiken. [...] En av våra viktigaste slutsatser är att det är av avgörande betydelse för partiet att vidhålla en rak och tydlig politik i frågor som är centrala för väljarna, i det här fallet migrationsfrågan.”

Om detta är valanalysgruppens mening, vad anser den i så fall om den nya omsvängningen av migrationspolitiken, efter Januariöverenskommelsen (Jöken)?

Mycket talar för att Socialdemokraterna, från en redan låg nivå, kommer att förlora väljare till både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Överenskommelsen över blockgränsen urholkar mitten och stärker kanterna.

Så jobbar vi med nyheter
Mats Linder