LEDARE GOTLÄNNINGEN Centerpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven i statsministeromröstningen.

Det stod klart efter att partistyrelsen och riksdagsgruppen i går hade haft överläggningar om de två förslag som fanns från de båda statsministerkandidaterna.

Annie Lööf kommenterade under sin presskonferens i går att Centerpartiet i den överenskommelse som tagits fram av S, MP, C och L fått igenom mer politik än under samarbetet i Alliansen de senaste två mandatperioderna.

Det säger något.

Socialdemokraterna fick till slut (och äntligen!) ge med sig och gå Centerpartiet och Liberalerna tillmötes. Och det är inte någon kort lista på liberala reformer som presenterades av Annie Lööf i går.

Nu återstår att se att alla löften även blir verklighet. Stefan Löfven kommer att vara hårt pressad mellan Centerpartiet och Liberalerna å ena sidan, och Vänsterpartiet å den andra.

Den stora frågan är ju om Vänsterpartiet gillar att Socialdemokraterna vänder dem ryggen och istället tar Annie Lööf och Jan Björklund i hand.

Ändå var det precis det som måste ske om man menar det minsta allvar med att man vill bryta blockpolitiken.

Det är ett motvilligt äktenskap som nu lite trevande har inletts. Båda parter är artiga och öppna med att man går in i relationen med de bästa av ambitioner att den ska bli hållbar och fruktbar för båda parter.

Det återstår att se hur det låter när smekmånaden är över. Eller om äktenskapet ens godkänns av dem som har något att säga till om.

Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet får det jobbigt. Ska de straffa Socialdemokraterna genom att rösta nej till Stefan Löfven nästa vecka?

Detta skulle ge en ny öppning för Ulf Kristersson och hans regering med KD som kräver stöd av SD. Centerpartiet har gjort sitt val mellan två dåliga alternativ, nu är det Vänsterpartiets tur.

Vänsterpartiet är väl i och för sig ett av de partier som skulle kunna öka om det blev extra val.

Väljarnas tålamod och intresse av att sätta sig in i de parlamentariska piruetterna är sinande. Trots att det ju faktiskt är väljarnas ”fel” att det blev som det blev. Det är väljarnas beslut partierna försöker hantera, både väljarnas gemensamma beslut och vad respektive parti själv lovat sina egna väljare.

Många väljare har ingen förståelse för detta utan tycker att regeringen ska bildas genom matematik.

För partierna gäller dock att få igenom politik. Inte bara vem som ska vara statsminister.

Ulf Kristersson (M) anser att Alliansen nu är spräckt. Andra tycker nog att den spräcktes för länge sedan, när Moderaterna och Kristdemokraterna vände Centerpartiet och Liberalerna ryggen i den avgörande frågan: relationen till Sverigedemokraterna.

Moderaterna kan fortsätta låtsas att en Alliansregering med sina 143 mandat skulle få igenom sin politik utan aktivt stöd av SD. Men utan att ha mer än fromma förhoppningar om att SD skulle rösta för Alliansen utan att kräva nåt i utbyte övertygar man ingen.