Bäst när lokalpolitiken inte är så spännande

8 oktober 2018 06:00

Regionfullmäktige samlas till möte i dag klockan ett. Då ska alla de viktigaste posterna fördelas. Vilka får sitta i regionstyrelsen? Vem blir regionstyrelsens ordförande? Vilka blir regionråd?

Vet vi inte ovanligt lite om detta på förhand, den här gången? Vet ens partiernas ledande företrädare hur det ska gå?

Eva Nypelius sade sig åtminstone ha ambitionen att förankra sitt styre på båda sidor av blockgränsen. Det har hon inte gått i land med.

GA publicerade i går en insändare av Miljöpartiets ledande företrädare. MP anser att Gotland hade behövt ett majoritetsstyre och ger några exempel på hur detta skulle kunna ha låtit sig åstadkommas. Men därav blev alltså inget.

Själv tror jag att det är bäst så. Jag skrev ju i lördagstidningen om hur det gick i Hörby när man sydde ihop en stor koalition över blockgränsen för att hålla Sverigedemokraterna kort. Koalitionen sprack efter tre år och SD blev överlägset största parti i Hörby i valet.

Eva Nypelius vill inte tala med Sverigedemokraterna. I dag kommer hon till fullmäktige som den ledande företrädaren för det största partiet i det största blocket. Men det är fortfarande en minoritet som hon leder. Kan hon vara säker på att de ignorerade Sverigedemokraterna inte röstar med de rödgröna på pin kiv, bara för att bestraffa de borgerliga partiernas avoghet? Händer det inte i morgon så lär det hända vid andra tillfällen under mandatperioden.

Blundar och hoppas. Det tycks vara Eva Nypelius strategi efter några trevare på andra sidan blockgränsen och total radiotystnad visavi Sverigedemokraterna. Ett agerande som jag frestas att kalla nonchalant.

Morgondagens möte blir intressant för oss åhörare. Men jag önskar faktiskt att det hade varit tråkigare.

Så jobbar vi med nyheter
Mats Linder

Ämnen du kan följa