Besluten känns inte socialdemokratiska

15 augusti 2019 05:00

FN:s konvention om kärnvapenförbud (TPNW) är en FN-konvention som syftar till en global kärnvapennedrustning. Konventionen är det första bindande internationella avtalet med målet att helt förbjuda kärnvapen och antogs vid FN-förhandlingar i New York den 7 juli 2017.

Sveriges regering var till en början drivande för att få till stånd en konvention som förbjuder kärnvapen. Man deltog också aktivt under konferensen och röstade ja till konventionen.

Därefter har man antagit en mer försiktig hållning och har valt att avvakta med signering. Istället tillsatte man en enmansutredning som fick i uppdrag att se över vilka konsekvenser som skulle kunna uppstå om Sverige skriver under konventionen. Utredningen skulle bland annat analysera eventuella följder om Sveriges säkerhets- och försvarspolitiska samarbeten och vilka möjligheter som finns att frånträda konventionen. Utredningen presenterades i januari 2019 och avrådde från signering.

Varför denna plötsliga kursändring? Blev man rädd för stormakten USA och dess påtryckningar om att vi inte skulle få köpa delar till JAS-plan? Det här påminner om eftergiftspolitiken under Andra världskriget mot Tyskland och Sovjet. Det som då var av rädsla och nödvändighet för krig och invasion och som fått kritik, är en viskning mot idag när det inte finns några reella hot mot oss. Tvärtom hade det legat i Sveriges intresse att få bort kärnvapnen helt och hållet.

En annan sak som man drar på ögonbrynen åt är tiggerilagen i Eskilstuna. Och nej, det är inte Sverigedemokraterna, Moderaterna eller Kristdemokraterna som drev igenom det utan Socialdemokraterna. Jo det stämmer, S med kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson står bakom denna lag. På papperet låter det kanske inte så illa, man ska ansöka om att få tigga mot en avgift på några hundralappar.

”Syftet har ju primärt varit att tvinga fram en kontakt med samhället och i förlängningen att få bort människor som befinner sig i den här situationen från våra gator”, säger Jimmy Jansson i en intervju med SVT.

I stället för att aktivt hjälpa tiggarna ur sin situation har man institutionaliserat dem. Om syftet var att ha kontroll över dem så att de inte stannar längre än de tre månader de har rätt till, finns det andra kontrollsystem som är bättre.

Olof Palme stod en gång med en insamlingsbössa för Spaniens frihet under Francotiden. Det hade han behövt tillstånd för idag.

Som socialdemokrat skäms jag. Det borde försvarsminister Hultqvist och Jimmy Jansson också göra.

Debatt

Så jobbar vi med nyheter
Ronnie G Lundin

Ämnen du kan följa