Det är dags för ett nationellt folkhälsolyft

4 oktober 2019 05:05

LEDARE

Förebyggande hälso- och sjukvård borde vara den mest lönsamma investering samhället kan göra.

Ändå satsar vi väldigt lite på just detta.

Att i efterhand bota krämpor som tillkommit på grund av livsstil är både dyrt och svårt. Det är ofta också för sent att helt bota de sjukdomar och den ohälsa man dragit på sig genom många år där man gjort dåliga val för sin hälsa.

Många vårdcentraler har så kallade livsstilsmottagningar. Problemet är att köerna är långa och resurserna alldeles för små sett till de behov som finns. 

Vad det är som är hönan och ägget kan ibland vara svårt att reda ut när man söker hjälp för olika saker. Är jag nedstämd för att jag ständigt är trött eller är jag ständigt trött för att jag lider av en depression?
Är övervikten ett symptom eller själva orsaken till ens ohälsa? Har jag ont för att jag rör mig för mycket eller för lite?

Vem bryr sig om att se helheten, bortom det faktum att symptomen var för sig inte är allvarliga eller orsak till nån sorts insats från vården?

Det finns många olika yrken inom friskvård och hälsa som på olika sätt borde kunna knytas till hälsovården. För den som ständigt mår dåligt med diffusa symptom kan det vara en bra början att ta tag i en del av sitt liv. 

Att lägga om kosten är ofta en avgörande faktor för bättre hälsa. Men det behövs ju göras med nån som vet vad hen talar om. Att vara utlämnad till mirakelpiller och magiska dieter är ingen väg till bättre hälsa, tvärtom.

 

Fysisk aktivitet på recept är en god tanke som behöver utvecklas. Efter Rut och Rot kanske det är dags för Bot? 

Förslaget är inte nytt, branschorganisationen Kroppsterapeuternas yrkesförbund, drev det redan 2013, utifrån sitt perspektiv, att man skulle kunna göra avdrag för kroppsterapier enligt samma modell som Rut och Rot.

Det viktigaste är att det finns alternativ för alla som vill ändra om sin livsstil för att må bättre. I dag är allt upp till en själv och det är som sagt både dyrt och krångligt att ta sig igenom den djungel av olika mer eller mindre seriösa metoder och terapier som finns.

Har man ständig värk är inte motion det första man längtar efter när man vaknar på morgonen, men mer rätt stöd och hjälp kan det vara en snabb väg tillbaka till en bättre hälsa. 

Naturens helande kraft är också välkänd, det behövs ofta inga stora insatser för att vända en dålig livsstil.

Vi vet allt detta, både på individplanet och som samhällskropp. Ändå väntar vi tills det finns en medicinsk diagnos vi kan behandla. Problemet med folkhälsan lär inte blir mindre om vi fortsätter på den inslagna banan.

Det är dags för ett nationellt folkhälsolyft!

Så jobbar vi med nyheter
Eva Bofride