Gotlands Allehanda I ett ledarstick 8 augusti skriver Mats Linder om polishusbygget i Rinkeby (Stockholm) att "bygget har försenats eftersom man hade svårt att hitta något byggbolag som var dumdristigt nog att ta uppdraget".

Eftersom jag ofta är i Tensta – granne med Rinkeby – så har denna ryktesspridning intresserat mig. Ursprungligen kom påståendet från Sveriges Television i mars 2017. Redan veckan efter kunde Sveriges Radio i 'Medierna' visa att detta var en falsk nyhet. I juli 2017 tilldelades NCC uppdraget och de bekräftade då att de varit med hela tiden. Även Skanska har öppet bekräftat att de var intresserade av projektet. PEAB förstod inte påståendet om 'farligt i Rinkeby' – "inte en punkt på agendan" – de hade flera andra pågående projekt i Rinkeby. SVT:s påstående var fel på alla punkter.

Stockholms förorter har precis som Gotlands landsbygder problem, flera av dem är besläktade. Men att låna sig till falsk ryktesspridning hjälper inte de som verkar eller bor där. Jag hoppas förstås att detta var ett enstaka misstag.

Svar direkt:

Jag brukar inte svara på brev i samband med publicering, men eftersom jag inte gör invändningar mot brevet gör jag ett undantag. Problemet med falska nyheter som fortsätter "valsa runt" är allvarligt. Detta tycks vara ett sådant fall. Min källa var en färsk text från i förrgår publicerad av SVT, som tydligen fortsätter sprida den nyhet som belagts som felaktig. Länk nedan.

www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/bil-brann-i-rinkeby-centrum

Jag ber om ursäkt för min del i detta och lovar behandla uppgifter från SVT med större skepsis i framtiden.