För extremisterna är brotten ointressanta

5 oktober 2019 05:00

Gotlands Allehandas utmärkta artikelserie ”En särskild händelse” har gett ytterligare bevis för den mobilisering som högerextrema krafter visade prov på under hösten 2016. Den utlösande händelsen var den våldtäktsanmälan som inkom till polisen den andra oktober 2016. 

Vanligtvis möts artiklar om sexualbrott med en luttrad och allmän avsky mot sexualbrottslingar. Om utredningen läggs ner eller domstolen friar den misstänkta gärningsmannen har ofta energin lagts på lagstiftningens brister och vid en fällande dom blir straffet debatterat. Det som hände hösten 2016 var något helt annat.

Utifrån det jag fick till mig under de här veckorna från media, genom det jag själv upplevde som anställd på Gotlands Media och som debattör insåg jag rätt tidigt att högerextrema krafter drog igång sitt propagandamaskineri. Men det som nu beskrivs i GA:s serie visar att de högerextremas försök att påverka både opinion och viktiga samhällsfunktioner var så mycket större än jag kunnat föreställa mig. Till och med Polisen, som organisation, som borde vara luttrad och sett det mesta blev överraskad. Till GA säger Torbjörn Nilsson, lokalpolisområdeschef på Gotland: ”Jag har aldrig varit med om en så massiv påverkansoperation på nätet” han fortsätter ”Alldeles uppenbart fanns det en vilja att skapa en opinion mot flyktingar, en vilja att ifrågasätta trovärdigheten hos myndigheterna och en vilja att skapa instabilitet.”

För att ge lite perspektiv kan vi ta en annan liknande brottsutredning och jämföra. Under sommaren 2016 hade en man på Gotland anhållits för grova sexuella övergrepp på barn och grov kvinnofridskränkning. Utredningen var omfattande och drog ut på tiden men två dagar innan våldtäktsanmälan, som utlöste de högerextrema krafterna, gjordes till polisen i Visby väcktes det åtal mot den misstänkta mannen. Uppståndelsen runt denna brottsutredning var normal trots att de misstänkta brotten knappast var övergrepp av normalgraden.

Vi är nog alla överens om att ingen ska behöva bli utsatt för dessa övergrepp. Bägge de anmälda brotten är avskyvärda och den upplevelse som de utsatta måste leva med resten av sina liv kan aldrig beskrivas i ord. Men ändå blev ett av de misstänkta brotten en riksangelägenhet som även spreds långt utanför våra gränser. Vad är det då som skiljer dessa två händelser från varandra och som fick högerextrema krafter att mobilisera i en omfattning som är svår att greppa? Jo, som vanligt var det etniciteten på de misstänkta gärningsmännen som fick igång de mörka krafterna, brottet i sig var egentligen ointressant.

Så jobbar vi med nyheter
Erik Fransson