Gotlands Allehanda Att Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD) skulle hålla en gemensam pressträff var väl en högoddsare. Även om man kan tycka att det är lite konstigt att Jan Björklund vill ge Jimmie Åkesson ett evenemang som kommer att få så mycket uppmärksamhet som deras gemensamma debatturné inför EU-valet, så ska man inte glömma bort att han får samma uppmärksamhet själv. De kan båda dra nytta av detta. Och då är Jan Björklund tydligen inte den som är den.

Kritiken var hård mot Jan Björklund under gårdagen, från många överraskade politiker som undrade varför Åkesson på detta sätt skulle bjudas in i politikens centrum. Men runt var femte svensk sympatiserar ju med SD. Att de ska kunna frysas ut genom att man inte debatterar med dem är ju rena galenskapen.

Jag tänker inte kritisera Jan Björklund för detta, utom möjligen för hans hyckleri. Definitivt för hans hyckeri.

Hur kommer debatterna att bli? Jag tror de kommer att tala förbi varandra.

Liberalernas inställning är ungefär: ”Ge oss ett federalt Europa eller döden.” Gränslösheten gäller även de överstatliga ambitionerna.

Sverigedemokraterna, å andra sidan, må ha slutat att torgföra ett svenskt utträde ur EU, men betraktar fortfarande EU som ett ”monsterbygge”.

De svenska väljarna återfinns nog för det mesta någonstans mellan dessa ytterligheter och långt från kanten.