Hårda och mjuka klappar

24 december 2018 05:00

Vilka klappar kommer Gotlands Folkblad att lägga under politikernas julgranar i år?

Stefan Löfven, Annie Lööf och Jan Björklund får varsin tredjedel av ett 1000-bitarspussel. En perfekt bisyssla när de under mellandagarna ska mangla fram ett underlag för en ny regering till talmannens nästa deadline – 16 januari. Förslagsvis med ett riktigt klurigt motiv – en bitvis molnig himmel, en kullerstensgata i Visby, eller voteringstavlan under en statsministeromröstning. Frågan är vad som innehåller flest bitar och återvändsgränder – ett 1000-bitarspussel eller kompromissen för en blocköverskridande regering?

Ulf Kristersson har haft en, minst sagt, ojämn höst. Efter att ha förlorat en statsministeromröstning och sannolikt delat på Alliansen för gott, kan Kristersson behöva lite avkoppling och kontemplation. Under Kristerssons gran finns ett presentkort på en veckolång resa till Danmark – då hinner man med att både äta smörrebröd i Nyhavn, och med egna ögon se vad som händer när högerpartier tar regeringsmakten med stöd av högerpopulister.

Ebba Busch Thor var uträknad i början av valåret men reste sig på nio. Nu susar hon och Kristdemokraterna fram på högre opinionssiffror än vad de haft på flera år. Inte illa! Som bekant går högmod före fall, och i politiken kan det gå undan. För bara fem år sedan blev Miljöpartiet större än Moderaterna i EU-valet. Busch Thor får därför en bok om grekisk mytologi, med berättelsen om Ikaros särskilt markerad.

Eftersom Gotlands Folkblad bejakar en internationellt solidarisk och utblickande socialdemokrati, kommer några av våra EU-vänner också att få klappar under granen.

Theresa May, som inte haft ett enkelt år, förtjänar lite ledighet under julhelgerna. Så blir det säkerligen inte. Hon får byta kalkonen och yorkshirepuddingen mot något hastigt mellan förhandlingarna om Storbritanniens utträdesavtal. Under granen på 10 Downing Street i London lämnar Folkbladet en fredspipa till det konservativa paritet och boken ”Gode gud ge mig tålamod – men gör det fort” av Lasse Eriksson. Kanske kan det bli början på en återförening mellan hårdnackade Brexiteers och principfasta EU-vänner?

Emmanuel Macron, den europeiska liberalismens nya ledstjärna, har blivit hela Frankrikes gossen Ruda. De gula västarna revolterar mot regeringens politik, den franska litteratureliten sablar ner Macronregeringen i spalterna, och presidenten själv har nått nya nivåer av impopularitet. Onekligen ett dystert utgångsläge för julhelgerna. President Macron får också han en bok av Gotlands Folkblad: Martina Haags ”Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra)”.

Skämt åsido. I allt bistrare tider är det viktigt att kunna skratta tillsammans. Vår tacksamhet för alla de som viger sin tid och sitt liv åt att verka politiskt och arbeta för sina övertygelser ska vara stor.

Julen är en högtid som för de allra flesta handlar om gemenskap och värme - men inte för alla. En stilla förhoppning inför denna julhelg är att vi kan se varandra. I all vår mänsklighet och ensamhet. Julen ska vara solidaritetens högtid – i både gärning och ord.

Gotlands Folkblad önskar alla läsare en riktigt God Jul!

Så jobbar vi med nyheter
David Lindvall