I krisen har regerande S ökat i väljarstöd

Mätningar av partiernas väljarstöd visar att stödet för S ökat. Det parti som styr brukar få ökat stöd i kristider.

30 mars 2020 05:01

I USA finns uttrycket "Rally (a)round the Flag". På svenska kan det översättas till "Uppslutning för landet".
I USA beskriver uttrycket det ökade stöd som landets ledning, främst presidenten, brukar få då det är en kris, militär, ekonomisk eller annan. Det ökade stödet är vanligen tillfälligt och krisen är i regel kortvarig. 
Kommer krisen långsamt, eller om den drar ut på tiden, är det inte säkert att effekten ökat stöd för landets ledning, främst presidenten, inträffar. Och tvärt om kan en kritik mot ledningen, presidenten, uppstå om en kris drar ut på tiden och upplevs inte bli löst.
Coronavirusets påverkan har i många fall lett till ett ökat stöd, eller uppslutning, för flera länders regeringar, president eller främsta regeringsparti.  
Historiskt i Sverige har regeringspartiet, eller det ledande av dem, gynnats i väljarstöd och förtroende då det varit kriser.  
Enligt de opinionsmätningar som publicerades onsdag 25/3, Novus i Sveriges Television, och ett dygn före det av Ipsos i Dagens Nyheter, är det en "Rally (a)round the Flag"-effekt även i Sverige avseende det ledande regeringspartiet Socialdemokraterna. 
Partiet uppvisar nämligen i mätningarna en ökning. I Novus är den från 23,2 procent till 25,6. I Ipsos är den från 22 procent till 25 (Ipsos avrundar siffrorna). 
I mätningarna minskar Sverigedemokraterna. I Novus från 23,9 procent till 22,0 och i Ipsos från 23 procent till 22. Partiet förlorar i båda sin position som största parti till Socialdemokraterna. 
I Novus minskar även Vänsterpartiet, från 10,9 procent till 9,8. I Ipsos ökar dock partiet, från 11 procent till 12. 
Novus har mätt i fyra veckor, 24/2 till 22/3, och Ipsos i elva dagar, 10/3 till 20/3. 
I politiken är det främst socialdemokratiska ministrar som synts och hörts de senaste två veckorna, apropå agerandet mot coronaviruset. Politiker från andra partier har inte märkts lika mycket som annars.
När det är ett ovanligt politiskt läge som nu är det främst företrädare för regeringen som tar plats på den politiska scenen och vars budskap väljarna tar del av. 
Bedömare tror att det är väljare som gått från S till SD, samt delvis V, de senaste tre, fyra, fem månaderna som har återkommit till S från främst SD de senaste två, tre veckorna.
Att märka är att förändringarna är små för många partier. I Novus är de ingen för MP, C och M och bara en tiondels procentenhet ned för L. 
Om det ökade stödet för S består beror på hur coronavirusets kris utvecklar sig och hur regeringen agerar för att motverka den kris, hälsomässigt och ekonomiskt, som coronaviruset ger upphov till.

Så jobbar vi med nyheter
Robert Sundberg