Jag kommer aldrig att självscanna en vara

Fler och fler butiker försöker allt enträgnare få oss att själva scanna våra varor. Det är ingen god utveckling.

7 oktober 2019 05:17

Jag noterade i en annons i GA häromdagen hur en av öns livsmedelsbutiker bjöd ut en vara till ett extra bra pris. Men, påpekades det, priset gällde enbart vid självscanning.

Butiken i fråga är inte den enda som gör sitt bästa för att få sina kunder att självscanna. Men jag har föresatt mig att aldrig falla till föga och jag är inte det minsta frestad att vika ner mig.

 

Varför vill jag inte scanna själv? Det är av flera olika skäl.

För det första vill jag inte ta på mig denna extra arbetsuppgift. Kalla mig bekväm eller till och med lat, men så är det.

För det andra vill jag inte att de butiksanställda ska bli av med sina arbetsuppgifter och jag vill inte hjälpa butikerna att skära ner på personalen som ägnar sig åt kundservice. Enligt fackförbundet Handels har kassapersonalen i landet  på bara fyra år minskat med 30 procent. De var ungefär 7000 men är nu färre än 5 000.

För det tredje trivs jag alldeles utmärkt med att butikspersonal kontrollerar vilka varor jag har med mig ut och ser till att jag betalar för dem, istället för att jag ska glida förbi kön utsatt för misstänksamma blickar som undrar om jag har självscannat hallon som om det vore potatis eller på annat sätt försöker undvika att betala för mig.

 

För ett par dagar fick jag extra vatten på min kvarn av ett reportage i Sveriges Radios P1-morgon. Självscanning har lett till att butikernas personal oftare än för hamnar i hotfulla och på annat sätt obehagliga situationer.

För att upprätthålla ordning och moral – och för att företaget ska överleva – så måste ju understundom de som själva scannar och betalar sina varor kontrolleras. Har de gjort rätt för sig eller försöker de på något sätt stjäla varor som de borde betala för?

Naturligtvis har inte alla betalat så mycket som de borde ha gjort. Och när de ertappas är det tyvärr många som ser hot och aggressivitet som bästa försvar.

 

Självscanning skulle säkert kunna fungera bättre i ett samhälle med mer tillit och social kontroll, där den vanligaste reaktionen på att bli ertappad är skam och ånger. Riktigt där är Sverige inte längre. Snarare är det allt fler som försöker utnyttja andras flathet och motvilja till konflikter genom aggressivitet och fräckhet. Det gäller exempelvis även dem som i många andra regioner inte vill betala för sig i kollektivtrafiken.

Dessa aggressiva fuskare måste stävjas. Och då är självscanning en del av problemet.

Så jobbar vi med nyheter
Mats Linder