Klimatet klarar vi bara tillsammans

12 mars 2019 05:00

Just nu står vi inför otroliga möjligheter! Ja, klimathotet hänger över oss, men sällan har väl så många sagt sig vara beredda att vara med och arbeta för förändring! Det måste vi ta vara på! Jag har arbetat länge med näringslivsfrågor, men jag upphör aldrig att bli imponerad över omställningskraften som både det gotländska och hela det svenska näringslivet faktiskt besitter. Signalen är dock tydlig från de företagare jag möter, inte minst i livsmedelsindustrin: ”visst ska vi ställa om, men det måste löna sig!”. Det kan låta självklart och visst måste det goda valet löna sig, men vi är inte på långt när där än.

Dock är vi något på spåren inom till exempel offentlig upphandling, där vi på senare år delvis kommit ifrån den ensidiga fokuseringen på enbart pris, för att be de tävlande att specificera mer än enbart prisbild. Klimatavtryck och djurvälfärd har börjat väga tyngre, och det måste vi hålla i.

Att svenska företag har fått tillgång till hela EU:s inre marknad är ju något oerhört positivt. Men, vi måste hålla i tankar som den som går igen i till exempel EU:s ekodesigndirektiv, där produktens livslängd blir viktig på ett sätt som tidigare knappt fanns på kartan och där ligger svenska företag i framkant! När den typen av förändringar slår igenom på allvar, kan vi tala om att det hållbara valet lönar sig.

Det måste också vara mer av ”lätt att göra rätt”. Det ska inte krävas av konsumenten att hen i mataffären ska behöva läsa en halv uppsats för att veta vilken produkt som ger det minsta klimatavtrycket. För signalen från konsumenten är mycket tydlig, det finns en enorm efterfrågan på bättre och mer hållbara produkter, i allt från livsmedel, till drivmedel och möbler. Och den här omställningen, i akt och mening att bromsa upp den globala uppvärmningen, kommer bara att vara möjlig om vi gör det tillsammans. Det måste bli mer av folkrörelse av det, och - slitet eller ej - alla ska med!

För mig som socialdemokrat är det otroligt viktigt att omställningen inte blir en klassfråga, om enbart den som är förmögen har råd att köpa de hållbara produkterna och kan unna sig den goda maten, har vi misslyckats kapitalt! Vi måste snarare politiskt öka incitamenten i den hållbara produktionen, så att det hållbara blir standard och det skadliga dyrt och på sikt helt oattraktivt.

Det är många år sedan Olof Palme rycktes ifrån oss, men också i klimatarbetet besjälas jag av hans ord: ”samhället är människans verk. Om något är fel, kan vi ändra på det.”. Förändring till det bättre och mer hållbara är fullt möjlig, men bara om vi gör det tillsammans.

Debatt

Så jobbar vi med nyheter
Hanna Westerén (S) Riksdagsledamot