Ledare Gotlands Folkblad I presidentvalet i USA 1992 sägs Bill Clinton ha haft en lapp på vilken det stod ”Det är ekonomin, dumskalle!”. Att ekonomin var viktig berodde på att det i USA då var dåligt ekonomiskt läge.

Ekonomin var den svaga punkten för sittande presidenten George H W Bush (den äldre). Det var på det området utmanaren Clinton kunde komma åt Bush, som var stark rörande utrikes- och försvarspolitik efter segern i (första) Irakkriget och kalla kriget.

Bill Clinton koncentrerade sitt budskap. Men ett parti bör ha en bredare uppsättning frågor. För ett litet parti i svensk politik kan det dock räcka med att driva en fråga.

I Clintons fall var ekonomin ett helt ämnesområde. Exempelvis Donald Trump i presidentvalet 2016 drev sakfrågan att bygga en mur mot Mexiko och låta Mexiko betala den. Det hörde till ämnesområdet invandring.

Sist ut i Almedalsveckan på söndagen att tala var biståndsministern och språkröret Isabella Lövin (MP). Hon koncentrerade sig på miljö och klimat. Det gjorde hon rätt i.

För Miljöpartiet gäller det nu att klara sig kvar i riksdagen. Det gäller då att de som brukar rösta på partiet gör det i årets val.

Störst sannolikhet att de gör det är om partiet driver de frågor och den politik som det främst brukar förknippas med: miljö och klimat. Lövin gjorde det i sitt tal.

Språkröret knöt an till de värmerekord som slagits i maj, de senaste 40 månaderna samt torkan i sommar. Klimatfrågan kan inte vänta, påpekade Lövin.

Det utsatta läget för bönderna, bland annat på Gotland med stödutfodring till boskap på grund av sönderbränd mark, togs upp. En dyster framtidsutsikt, med skördar som riskerar att halveras, målades upp av Lövin.

Hon framhöll att hälften av maten är importerad. Och denna mat kan vi i Sverige inte lita på att få om läget med klimat och minskade skördar blir bestående.

Klimattemat fortsatte. ”Jag säger inte detta för att jag är miljöpartist, utan jag är miljöpartist för att det är så här”, sa Lövin.

Att göra Sverige till ett fossilfritt välfärdsland är målet för MP. ”Vi ska göra det här och nu”, framhöll hon.

Den nya klimatlagen, som MP har bidragit till, har gjort att industrins sektorer, gruvor transport, metallframställning, ställer om till en mer miljö- och energimässigt hållbar produktion.

Efter några ord om den urstarka ekonomin, med 300 000 fler i jobb under mandatperioden, en hög sysselsättningsgrad och sjunkande statsskuld, avslutade Lövin med uppmaningen: ”Rösta inte på dig själv, rösta på dina barn så kan du se dem i ögonen.” Och så slutklämmen: "Rädda planeten".

Det var ett alarmistiskt tal, i partiets kärnfråga. Maskrospartiet vill att kärnväljarna förlåter partiet för att det nästan kompromissat bort sin själ i regeringsställning och svikit vallöften.

Kanske kan fokusering och höjt tonläge rädda MP kvar i riksdagen. Men risken är att MP intar en så kompromisslös hållning att partiet hamnar i opposition med små utsikter att kunna träffa uppgörelser med en mer klimatovänlig regering, oavsett vilket parti som leder den.

”Det är klimathotet, dumskalle!” hade Lövin på sin minneslapp.