M och KD stödjer SD:s fascistiska politik

17 september 2019 05:00

Ingen kan väl vara förvånad över den politik som Sverigedemokraterna, SD, driver när de väl får möjlighet. Förbud mot symboler som de inte gillar, mindre pengar till verksamheter de inte gillar och utrensning av personer de inte gillar. Detta följer deras partiprogram där de vill gå så långt att personer som de inte gillar inte heller ska få bli svenska medborgare. De vill till och med ta medborgarskapet från medborgare de inte gillar. En tydlig skillnad på vi och dem, där dessutom vissa grupper ses som övermänniskor, übermensch, på grund av nedärvd essens. Det som däremot är anmärkningsvärt är att både moderater och kristdemokrater allt oftare står bakom den politik som SD för.

 

I Sölvesborg där Moderaterna, M, och Kristdemokraterna, KD, samarbetar med SD har man gett Louise Erixon (SD) uppdraget som kommunstyrelsens ordförande. När man ser vilken politik som förs i Sölvesborg ser man också att SD har fått ett stort inflytande. Flyktingar har som grupp knappast varit populära i SD-kretsar. Nu vill SD, M och KD i Sölvesborg inte ta emot flyktingar i sin egen kommun. Istället vill man köpa sig fri och stjälpa över det på andra kommuner. Något som troligen skulle bli dyrare för kommunen.

I Sölvesborg har den politiska högermajoriteten drastiskt minskat kulturbidragen. Till exempel har Folkets Husföreningen fått brutalt minskade anslag då den styrande blåbruna majoriteten inte uppskattar deras verksamhet. 

Man gör också en stor grej av att kommunen inte ska köpa in ”menskonst” trots att kommunen de senaste åren knappt köpt in någon konst över huvud taget. Men uttrycket ”menskonst” visar tydligt hur SD ser på kvinnlig frigörelse och på något så naturligt som menstruation. Tabun kring menstruation har minskat mycket, bland annat på grund av konst. Men vi vet sen tidigare att just kultur är något som högerextremister vill reglera utifrån den syn de själva har. Vikingablod får klartecken medan mensblod är tabu.

 

Nu det är inte bara kvinnlig frigörelse som bekämpas i Sölvesborg. Även den sexuella frigörelsen är nu under attack. HBTQ-personers levnadssituation har funnits i fokus och förbättrats under rätt många år men SD, M och KD vill nu förbjuda regnbågsflaggan i kommunens flaggstänger. Flaggan som är en tydlig kärlekssymbol och står för allas lika värde gillas inte av högerextrema krafter. Här på Gotland har vi märkt av det i samband med Almedalsveckan då de nazister som härjat på ön haft som ett av sina uppdrag att stjäla och bränna regnbågsflaggor. Nu går SD, M och KD i Sölvesborg deras ledband, genom att vägra visa sitt stöd för allas lika värde.

 

I Trelleborg fick den nyanställda kommunikationschefen sluta innan han ens börjat. Orsaken var att SD, som har en vågmästarroll, inte uppskattade att den tillträdande chefen vid något tidigare tillfälle uttryckt sig nedsättande om SD:s väljare. Detta innebar att kommunen ingick ett avtal med den ej ännu tillträdda kommunikationschefen och fick betala cirka 1,6 miljoner kronor i avgångsvederlag samt eventuella kostnader för den bostad som införskaffats. ”Avtalet är väl investerade pengar”, var kommentaren från oppositionsrådet Helmuth Petersén (SD).

Vi som läst in oss på SD:s partiprogram är inte speciellt överraskade över den politik partiet för när de får möjlighet. Däremot blir man upprörd när andra partier som tidigare haft en tydlig liberal hållning till kultur, allas lika värde och inte politiserat anställningar i kommuner och regioner medverkar till en politik som i grunden är fascistisk.

Så jobbar vi med nyheter
Erik Fransson