Moderat förmyndarskap för låginkomsttagare

4 oktober 2019 05:00

Moderaterna, M, säger sig vara helt övertygade om att människor är kapabla att tänka själva och det ska också deras politik utgå ifrån. Därför ska man få köpa alkohol på Systembolaget under veckans alla dagar. Staten ska inte envisas med att ha en alkoholpolitik som inskränker människors rätt att bestämma när de ska dricka, det vet de bäst själva. Det är dock oklart varför de inte i linje med det föreslår att Systemet ska ha nattöppet.

Anders Borg (M) myntade ju annars begreppet ”Människor ska arbeta, inte supa”, men det var då det. 

En besvärande hake i den moderata övertygelsen är att M samtidigt anser att förmågan att tänka själv inte gäller alla. Människor som får försörjningsstöd har exempelvis ingen förmåga att fatta kloka beslut. Så nu föreslår moderata ungdomsförbundet ”att hela eller delar av försörjningsstödet ska bytas ut från pengar till checkar som går att växla in mot det allra nödvändigaste.” 

Tanken är att socialtjänsten ska dela ut kuponger som ska används till bröd, mjölk, potatis för att förhindra att pengarna går till lyxkonsumtion. 

M vill också införa ett tak på försörjningsstödet så i slutänden kommer det nog inte att räcka till så särskilt många kuponger. Någon kupong till Systemet lär det inte bli.

Man skulle därför kunna förvänta sig att M också på nationell nivå hävdar att skattepengarna ska gå till det allra nödvändigaste och inte till lyxkonsumtion. Men det tycker de inte för då skulle det bli slut på de statliga ”rut-och rotkupongerna” som gör att en del kan lyxa till det och ha en egen poolskötare, läxhjälpare, trädgårdsfixare och hantverkare av olika slag som fixar kök och fasader. Värnskatten skulle inte heller gå att avskaffa så där utan vidare.

För att spara pengar ska temperaturen sänkas på Motalas äldreboenden. 

Kommunalrådet Kåre Friberg (M) i Motala säger att de äldre inte ska behöva frysa, ”de kan till exempel ha filtar”. Han måste rimligen ha varit övertygad om att det går att bli omvald trots att man tycker att en del ska hålla värmen uppe med filtar medan andra kan brassa på hur mycket de vill.

Den moderata politiken bygger på att en viss sorts människor mår bra av att leva under tuffa ekonomiska villkor medan andra når sin fulla potential först när de ges generösa ekonomiska villkor.

Toleransen mot orättvisor är hög bland väljarna som hejar på de partier som anser att en satsning på orättvisor är precis vad Sverige behöver. Det är fullständigt obegripligt. 

Ilskan över att klyftorna växer och orättvisorna breder ut sig borde vara skyhög.

Så jobbar vi med nyheter
Barbro Engman