Nu räcker det med allt hat

10 oktober 2016 06:00

Förra veckan tillbringade jag på en annan ö i ett annat hav. På avstånd följde jag händelserna här hemma med både uppgivenhet och ilska.

Våldtäkt är ett av de vidrigaste brott en människa kan begå. Att dessutom utnyttja någon som har en nedsatt förmåga att försvara sig, det är svårt att ens ta till sig.

Oskyldiga ska inte dömas men skyldiga ska inte heller komma undan med att de inte förstod. Det är dags att sluta acceptera skitsnack som att män kan uppfatta en våldtäkt som ömsesidigt sex. Som om de inte skulle fatta.

Den ilska som brottet väcker är både befogad och begriplig. Ju närmare man står den som är utsatt, desto svårare är det att ha förståelse för att att den rättsliga processen måste ha sin gång. Det är mänskligt och det är förståeligt.

Den som först behöver veta hudfärg på gärningsmannen för att kunna känna ilska och vanmakt, den personen bryr sig dock inte ett dugg om den som utsatts eller vidrigheten i brottet.

Att kvinnor dagligen misshandlas, våldtas och mördas leder sällan till uppror, tvärtom läggs väldigt mycket energi på att istället ilsket ropa: ”inte alla män!” och hetsa och hata mot dem som säger det självklara: den gemensamma nämnaren vad gäller våldtäkter är att de begås av män.

Visar sig gärningsmannen ha en icke svensk härkomst gäller dock inte logiken ”inte alla”. Då blir slutsatsen den motsatta: alla invandrare!

Det ligger i deras kultur/religion! De måste ut.

Vad sägs om att tagga ner, bortse från orsaker, hudfärg, religion och konstatera att brotten är lika vidriga oavsett vem som begår dem?

En rasistisk mobb kallar sig medborgargarde och hetsar mot advokater, poliser och journalister. Att titta in i deras värld är som att besöka ett parallellt universum.

Här finns så mycket hat och bara en promille av engagemanget berör själva brottet och brottsoffret, det över allt dominerande är hatet och rasismen.

Här finns en övertygelse om att medier, polis och rättsväsende är korrumperade för att skydda brottslingar med invandrarbakgrund.

Med vilket syfte? Högst oklart.

Det är overkligt och obegripligt. Här finns inte tillstymmelse till tillit till uppgifter som hämtas från officiella källor eller traditionella medier. Däremot kan en lögn spridas vidare som sanning utan att nån efterlyser var uppgiften är hämtad.

Som att antalet våldtäkter på Gotland har ökat drastiskt det senaste året och att det beror på flyktingströmmen. Att det inte är sant spelar ingen roll så länge det bekräftar den rasistiska tesen.

Att de fem som är misstänkta för våldtäkt fortfarande är just det och inte friade är en annan sakuppgift som har svårt att få fäste. Att det inte fanns grund att häkta dem betyder inte att de är friade.

Istället för att ta reda på fakta hotar och hetsar man mot medier och rättsväsendet så att polisen tvingas använda sina resurser för att skydda våldsverkarna. Detta kallar man att visa sitt stöd för den utsatta kvinnan. Och i går anslöt sig en handfull vilsna nazister som vädrade morgonluft.

Nu räcker det. Det räcker nu.

Så jobbar vi med nyheter