Utrikeskrönika Gotlands Folkblad Tisdag 9 april hölls nyval till Israels parlament Knesset, med 120 platser. De första 29 åren sedan 1948 var det socialdemokratiska Arbetarpartiet, Labour (hette förr annat), det främsta regeringspartiet. I valet 1977 vann högerkoalitionen Likud.

Sedan dess har det varit det (koalitionen) som i regel varit i regeringsställning. Antingen ihop med andra högerliggande partier, eller religiösa, eller med Arbetarpartiet.

Israel har ett valsystem med låg spärrgräns till Knesset. Den är dock nu höjd till 3,25.

Det är en stor partisplittring i Knesset, som brukar ha drygt ett dussin partier.

Under nästan 30 år 1948 till 1977 byggdes en välfärdsstat upp av främst Arbetarpartiet. Många av Israels invånare var personer som hade judisk tro och kom från västra Europa.

Från runt 1990 kom många att invandra till Israel från östra Europa. De hade också judisk tro, men var mer konservativa. Det gynnade Likud.

Sedan 25 år är Benjamin Netanyahu ledande politiker i Likud, eller en av de främsta. Han har varit premiärminister i ett par omgångar och är det sedan tio år nu vid valet.

Hans parti, koalition av samarbetande partier och politiken, har blivit mer högerliggande och skurit ned i välfärden de gångna tio åren.

I Israel är frågan om nationell säkerhet central. Många höga officerare, generaler, har genom åren gått in i politiken. Så är det även i årets val.

Även om välfärdsfrågor finns i israelisk politik är frågan om nationell säkerhet central. Dit hör hur Israel bör agera gällande palestiniernas områden.

De i Israel som vill ha förhandlingslösningar och fredsavtal ligger till vänster eller i mitten.

De som inte vill sluta fred, utan rusta Israel samt ta i med hårda tag mot palestinierna och behålla ockuperade områden, ligger till höger.

I Israel tas ofta hårda grepp i valkampanjer. Det skedde i år också. Det brukar gynna högerpartier, Likud och Netanyahu, som dock i år haft anklagelser om korruption mot sig.

Netanyahu och Likud har fler småpartier som kan vara med i regeringsunderlaget. De har ofta religiös prägel och hjärtefrågor som Netanyahu och Likud kan gå till mötes.

Ändå har partiet de blåa och vita lyckats bra med att utmana Netanyahu. Det har haft en trovärdig premiärministerkandidat som är en före detta general, Benny Gantz.

I valet gick det bra för de blåa och vita, som blev jämnstora med Likud på 36 mandat (30 procent).

Gantz kommer tala med några små religiösa högerpartierna för att bilda regering. Men Netanyahu har samarbetet med dem och har tyvärr en fördel inför regeringsbildningen.