Utrikeskrönika Gotlands Folkblad I Finland bildar det största partiet regering. Sedan byggs det på med andra partier tills en majoritet erhålls av riksdagens 200.

Alla partier kan regera med alla, även om det finns motsättningar. Historiskt har två av de tre största partierna bildat ny regering efter ett val. Men sedan valet 2011 är det fyra större partier.

I det valet nästan femdubblades invandringsnegativa, högerpopulistiska Sannfinländarna, lett av Timo Soini, till 19,1 procent och blev näst största parti.

I valet 2015 minskade Sannfinländarna till 17,6 procent. Partiet blev tredje störst i röstestöd.

Sannfinländarna kom att ingå i den nya borgerliga trepartiregeringen, ledd av Centerpartiet och C-ledaren Juha Sipilä. I den ingick även Samlingspartiet (Moderaterna).

Halvvägs i mandatperioden sprack Sannfinländarna. Dess ministrar, och Soini, satt kvar i regeringen. De bildade nytt parti, Blå framtid. (Övriga) Sannfinländarna hamnade utanför regeringen. De kom att ledas av Jussi Halla-aho.

I början av mars avgick regeringen och fram till valet var den en expeditionsregering.

Regeringens politik var under de fyra åren ganska högerliggande i ekonomiska och välfärdspolitiska frågor och fick missnöje riktat mot sig från väljarna. Partierna till vänster, S, Vänsterförbundet och De gröna, kom att gynnas av det.

Vänsterförbundet ökade drygt en procentenhet i valet, till 8,2 och fick 16 mandat mot att tidigare ha haft 12. De gröna ökade tre procentenheter till 11,5 och fick 20 mandat, tidigare 15.

S, lett av Antti Rinne, blev största parti. Ökningen var dock bara 1,2 procentenhet till 17,7. I mandat blev utdelningen sex mandats ökning.

Sannfinländarna kom att bara minska med 0,2 procentenhet i väljarstöd jämfört med valet 2015, till 17,5 procent. I mandat blev det ökning med ett, till 39.

Partiet var nära att bli störst och fick bara ett mandat mindre än största partiet S på 40 mandat.

Samlingspartiet fick 17,0 procent och 38 mandat och blev trea. Det ökade ett mandat, trots att väljarstödet minskade med 1,2 procentenhet.

C gjorde ett dåligt val: 13,8 procent. Det var ett tapp på 7,3 procentenheter. I mandat blev det 31, 18 färre än 2015. Blå framtid fick en procent och hamnade utanför riksdagen.

S väntas bilda regering, troligen ihop med Samlingspartiet. Kanske ingår även De gröna. Det ger 98 mandat.

Ytterligare ett parti behövs för majoritet. Vänsterförbundet, med 16 mandat, eller Svenska Folkpartiet, som fick 4,5 procent och nio mandat, kan ge det.

I en regering med Samlingspartiet kan S dock få svårt att föra en mer välfärdsinriktad politik.