S störst hos LO-förbunden

12 juni 2018 05:00

När SCB:s stora undersökning nu även redovisat hur olika grupper skulle ha röstat kan man se att Socialdemokraterna tappar stöd även hos LO-förbundens medlemmar. Sen mätningen i november har S tappat 7,9 procentenheter och ligger nu på 38,5 procent.

Trots det är Socialdemokraterna fortfarande det absolut största partiet ibland LO-förbundens medlemmar. Största ökningen bland LO-kollektivets medlemmar har Sverigedemokraterna gjort. De har gått från 20 procent till 24,9 procent, vilket är en ökning med 4,9 procentenheter.

Att SD är näst största parti i LO-gruppen är ingen nyhet. Det har de varit i SCB:s undersökningar sen maj 2015, då de gick om Moderaterna.

Jag kan finna det ytterst märkligt att SD har så stor andel sympatisörer i arbetarleden. SD är inte direkt något parti som står upp för bra villkor på arbetsmarknaden. Bland annat vill de försämra lagen om anställningsskydd och medverka till lagstiftning för lägre ingångslöner. Precis som övriga högerpartier.

SD var också emot att kollektivavtal ska gälla som krav vid offentlig upphandling. Något som sätter press på lönerna då oseriösa företag kan konkurrera ut seriösa.

Lägger man då också till de stora skattesänkningarna som SD föreslår för de med inkomster över 100 000 kronor i månaden och inser hur mycket mindre pengar det då blir till skola, vård och omsorg så blir arbetarnas stöd till partiet ett ännu större mysterium.

Mindre pengar till välfärden omvandlas snabbt till färre anställda, och det är LO-förbundens medlemmar som alltid drabbas hårdast av nedskärningar.

Men nu kan det politiska läget bli än värre för LO-förbundens medlemmar om de väljer att lägga sin röst på SD. Vilka kommer SD att samarbeta med om de får inflytande över regeringen efter valet i september? Ja, inte kommer det att bli Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. De nämnda partierna är de enda som verkligen försöker se till att arbetsmiljöarbetet kan utvecklas och bli bättre.

För elva år sedan tog Reinfeldts regering beslut att lägga ner Arbetslivsinstitutet och skära ner Arbetsmiljöverkets budget med en tredjedel.

Löfvens regering har tvärt emot valt att öka på resurserna till Arbetsmiljöverket och dessutom instiftat en ny myndighet, MynAK - myndigheten för Arbetsmiljökunskap, som ersättare till det hädangångna Arbetslivsinstitutet.

Den nya myndigheten slog upp dörrarna så sent som 1 juni och har till uppgift att vara ett nationellt kunskapscenter där man samla kunskap och forskning om arbetsmiljö.

Nu säger de borgerliga att de tänker lägga ner den nya myndigheten om de vinner valet. Återigen kommer arbetsmiljöarbetet att drabbas av den arbetarfientliga politiken. Jag kan se att även SD kommer att stödja borgarnas nedläggningsförslag.

Inte minst då jag så väl minns Jimmie Åkessons hånflin när han i en TV-sända debatt fick frågan om Metoo och arbetsvillkor av Stefan Löfven. Ett hånflin rakt i ansiktet på de kvinnor som drabbats av sexuella övergrepp eller annan kränkande särbehandling.

Som ni förstår är jag mycket förvånad över hur SD:s stöd bland LO-förbundens medlemmar kan öka då den politik de driver kommer att slå hårt mot just den gruppen.

Men just nu är det mycket på den politiska kartan som jag inte hänger med på.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa