Ledare Gotlands Allehanda Jag har skrivit om hur besvärlig Socialdemokraternas sits blir nu, eftersom jag tror att Januariöverenskommelsen (Jöken) kommer att leda till att partiet tappar till Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna samtidigt. Och jag har gissat att V och SD kommer att växa under mandatperioden, med hjälp av Jöken. Jag har också skrivit om Liberalernas dystra framtidsutsikter.

Men inte anade jag hur FORT det skulle gå. I undersökningen från SVT/Novus som presenterades i går, och som grundar sig på över tretusen tillfrågade, så tappar Socialdemokraterna 2,8 procentenheter till 29,0. Sverigedemokraterna ökar med två procentenheter till 21,2 och är nästan tre procentenheter större än Moderaterna. Vänsterpartiet ökar med en och en halv procentenhet till 9,1. Och Liberalerna noterar 2,7 procent, vilket innebär att partiet förlorat halva sitt väljarstöd sedan det dåliga valresultatet.

Låt vara att många av förändringarna är inom den statistiska felmarginalen. Men Socialdemokraternas tillbakagång är statistiskt säker. Liksom det är statistiskt säkert att Liberalerna skulle åka ur riksdagen om det vore val.

Det har bara gått några veckor sedan Jöken ingicks och regeringen tillträdde. Hur ska det bli om den klämda koalitionen bakom Jöken ska nötas ned under hela mandatperioden. Förutom Liberalerna så placerar Novus även Miljöpartiet (3,4) undre riksdagsspärren.

Jökarna må ha tagit makten, men priset kan bli väldigt högt. Det politiska landskapet kan komma att ritas om totalt. Jökarnas enda räddning är om deras regering faller.

För övrigt lämnade Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson sin post i år. Han var emot Jöken och ville ha Ulf Kristersson som statsminister. Nu vill han inte representera Liberalerna i förhandlingarna med regeringen.

Mats Persson tillhör dem som nämnts som möjliga efterträdare till Jan Björklund. Det framstår ju som mindre troligt om han inte samtidigt får befogenheten att bryta det samarbete som han inte vill vara involverad i.

Det är överhuvudtaget svårt att se vem som ska vara beredd att ta över Liberalerna under de betingelser som Jan Björklund lämnar partiet i.