Slut på sommarlovet

11 september 2019 05:00

I går startade det politiska arbetet upp efter ett välbehövligt sommarlov. I EU nominerade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen de framtida kommissionärerna till respektive ansvarsområde, så kallade portföljer. Från Sverige har regeringen som bekant nominerat arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Hon blev av von der Leyen tilldelad ansvaret för bland annat migrationsfrågor och ansvaret för gränsstyrkan Frontex. Det är ett av de tyngre uppdragen som kommissionär, men samtidigt ett av de svåraste. Motsättningarna mellan EU-länderna i migrationsfrågan är stora och frågan extremt viktig. Ylva Johansson kommenterar själv nomineringen på följande sätt till SVT: ”Det känns som jag har fått väldigt stort förtroende från Ursula von der Leyen eftersom jag har fått en väldigt svår och tung portfölj med flera frågor som varit olösta under en längre tid.”

Även riksdagsledamöterna hade sin första dag på jobbet efter sommarens ledighet. Riksmötets öppnande är som alltid en pampig tillställning, men det som är mest intressant politiskt är regeringsförklaringen och utnämningen av nya statsråd.

Statsminister Stefan Löfven (S) gav i sin regeringsförklaring en tydlig inriktning i Januariavtalets, JA, anda. Samtliga av de fyra samarbetspartiernas hjärtefrågor i JA lyfts fram och det är svårt att förstå att den Löfven som nu är statsminister är samma Löfven som under valrörelsen proklamerade en tydlig socialdemokratisk politik. Men Stefan Löfven är en fantastisk förhandlare och som förhandlare helgar du de avtal du gjort. Det är i mina ögon riktigt bra för Sverige, frågan är om det är lika bra för Socialdemokraterna som parti. De väljarundersökningar som gjorts visar att JA kan bli riktigt kostsam. Här finns partiets tuffaste uppgift. Att på ett tydligt och pedagogiskt sätt informera väljarna om den politik som S vill driva, vilka av dessa frågor man lyckats driva och vad som hade varit alternativet. Kan man lösa den uppgiften blir det en trevlig valrörelse 2022. Misslyckas man blir det att slicka såren i opposition under en borgerlig regering som regerar med stöd av Sverigedemokraterna.

Efter nomineringen av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till EU-kommissionär och efter att Margot Wallström valt att lämna utrikesministerposten fanns det två hål att hitta nya statsråd till. Ny utrikesminister blir Ann Linde (S) vilket inte var någon överraskning. Lindes uppdrag som utrikeshandelsminister tas över av Anna Hallberg som har en bakgrund som bland annat vice vd för det statliga investeringsföretaget Almi Företagspartner.

Den mest överraskande utnämningen var att Eva Nordmark, som fram till i dag varit ordförande för TCO, nu blir vår nya arbetsmarknadsminister. Utnämningen kan vara ett genidrag då arbetsrätten står inför stora förändringar utifrån JA. Att ha med en person med en tydlig facklig bakgrund som ansvarig för det arbetet ser jag som en vinst för alla arbetstagare. Risken att den kommande förändringen blir för mycket Centerpolitik kan nu vara avstyrd. Men som jag började ledaren med, det här är bara början på ytterligare ett mycket intressant politiskt år.

Så jobbar vi med nyheter
Erik Fransson