Spännande tankar om röstning

31 januari 2019 05:00

Erik Fransson skrev en intressant ledare den 18 januari om att man i framtiden skulle kunna ha ett system där man kan välja från ett slags buffé med olika saker. Som bättre sjukvård, mer försvar, lägre skatt och så vidare. Med fortsatta teknologiska framsteg skulle det kanske bli möjligt.

I Schweiz har folkomröstningar varit ganska vanliga med varierat resultat. Storbritannien hade en folkomröstning om EU, men där var det nog inte riktigt klart vad man röstade på kan man konstatera efteråt. Stor förvirring och ännu i dag oklart om hur man ska lösa utträdet utan stora konsekvenser. I den folkomröstningen röstade man nog efter vad man tyckte var dåligt med EU, men insåg inte konsekvenserna med ett utträde.

Så kan det också bli om man inför ett system med att rösta på sakfrågor var för sig. För vem vill inte ha minimal skatt, men hög pension, bra sjukförsäkring, bra vägar och sjukvård (för sig själv) via skattsystemet? De flesta ser nog att den ekvationen inte går ihop.

Men om man kunde rösta på sakfrågor via en ”skattebank”. Som att så här hög skatt vill jag betala, men jag vill ha A, B, D, och G på listan. Men ser att det inte går, då det skulle bli underskott. Antingen får man då välja en högre skatt eller ta bort något från listan. Med det skulle fler lära sig att reformer kostar (skatte)pengar. Och att man inte kan få mer offentlig samhällsservice genom att sänka skatten. Det kanske kunde bli ett par lektioner i skolans samhällskunskap på köpet?

I dag röstar vi på partier. Oftast måste de som vinner rucka på sina mål genom förhandlingar med andra partier. Eller som när Alliansen gick ihop, jämka samman flera olika viljor. Risken är då stor att man ”tvingas” lova så mycket att det blir budgetunderskott. Vi såg det under regeringen Bildt (1991-1994) och även under Reinfeldt II (2010-2014).

När man summerar det hela kanske ett valsystem, som det som är löst skissat ovan, först skulle inrättas i partierna?

Men om man kunde rösta på sakfrågor via en ”skattebank”. Som att så här hög skatt vill jag betala, men jag vill ha A, B, D, och G på listan.

Så jobbar vi med nyheter
Ronnie G Lundin