Tydlig och trist signal från (S)

15 april 2019 05:00

Statsminister Stefan Löfven, tillika ordförande för Socialdemokraterna, väljer åter att inte delta i landets största demokratiforum, Almedalsveckan. Inga röster finns att fiska i år eftersom EP-valet redan varit när Almedalsveckan äger rum.

Det är verkligen helt obegripligt att förstå Socialdemokraternas inställning till saken. Det var Socialdemokraterna som genom Olof Palme startade det hela, här finns alla möjligheter att använda historien för egen del.

Socialdemokraterna är i dag en av arrangörerna tillsammans med övriga riksdagspartier, det vore onekligen intressant att höra hur Socialdemokraterna jobbat för att förhindra den utveckling de nu anser förstört det demokratiska värdet av veckan.

Vilka förslag har lagts och tydligen röstats ner av övriga partier?

Stefan Löfven tycker att ”Almedalen har blivit för mycket av lobbyister och näringslivsintressen och för lite av folkrörelse och enskilda medborgare”.

Istället vill han ”se hela vårt land, höra vilka drömmar, problem och utmaningar olika delar av landet möter, och forma politik utifrån det”.

Som att detta inte kan göras övriga 51 veckor på året och som om gotlänningarnas drömmar, problem och utmaningar inte är värt att lyssna på.

För övrigt finns i stort sett varenda landsända representerad i Almedalen och ”vanligt folk” i vartenda gathörn, om han hade varit intresserad av att träffa andra än lobbyister.

Att Stefan Löfven anser att företrädare för det svenska näringslivet inte är värda ett möte med statsministern är både förvånande och inte.

I sin tidigare karriär som facklig förbundsordförande har Stefan Löfven om någon en insikt i vikten av ett livskraftigt näringsliv.

Men hans parti har tyvärr lite som sitt signum att misstänkliggöra och avfärda näringslivet.

Utan att ha mer än en magkänsla som grund anar jag att Socialdemokraterna lokalt på Gotland tycker att det är lite pinsamt att deras parti så tydligt vänder ryggen åt ett evenemang som övriga världen reser långt för att studera och ta efter.

Det är en tydlig markering att partiledaren inte kommer. Tro inget annat.

Statsministern kan som sagt träffa ”vanligt folk” vilken vecka på året han vill. Att välja bort Almedalsveckan är en politisk signal.

Finansminister Magdalena Andersson kommer att hålla talet istället och kanske är det ett sätt att skola in henne som Löfvens efterträdare.

Är det rent av läge att för andra gången testa att lyfta fram en kvinna på den posten i det parti som säger sig leda världens första feministiska regering?

Partiledartalen är Almedalsveckans kärna och hjärta.

Börjar partiledarna välja bort veckan är det svårt att se hur den skulle överleva.

Ulf Kristersson, Annie Lööf, Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt är hittills klara för året. Att inte Ebba Busch Thor skulle komma måste ses som helt osannolikt med tanke på den skjuts hon har som partiledare.

Mest fokus kommer dock att riktas mot ett parti som verkligen behöver en skjuts i opinionen. Liberalerna väljer ny partiledare vid ett extra landsmöte den 29 juni. Fyra dagar senare ska hen hålla sitt första Almedalstal.

Så jobbar vi med nyheter
Eva Bofride