26-årig kvinna bakom gardet

En 26-årig kvinna har blivit en central person i den proteströrelse som växt fram efter anmälan om den misstänkta våldtäkten. Kvinnan har tidigare varit aktiv inom Sverigedemokraterna, som nu tar avstånd från hennes handlingar.

15 oktober 2016 06:01

Medlemmarna i gruppen ”Medborgargarde Gotland” var de som till en början uppmanade gotlänningarna att gå ihop och demonstrera i Visby förra onsdagen, efter att de misstänkta gärningsmännen hade släppts fria. Bakom Facebookgruppen står en 26-årig gotländsk kvinna.

Hon startade gruppen, som nu har cirka 800 medlemmar, i vintras. Kvinnan berättar att syftet med gardet är att skapa trygghet på stan – inte att uppmana medlemmarna att ta lagen i egna händer.

– Vi finns till för att följa kvinnor hem från krogen, stoppa bråk på gatan, säger hon.

Antalet medlemmar ökade snabbt efter händelsen med den misstänkta våldtäkten.

– Vi är många som tycker att det är orättvist att släppa ut de misstänkta männen på fri fot.

26-åringen har tidigare varit aktiv inom Sverigedemokraterna.

Men enligt Kaj Lundmark, gruppledare för Sverigedemokraterna i fullmäktige på Gotland, är hon i dag inte medlem eller aktiv i Sverigedemokraterna Gotland.

– Vi har inget intresse av att ha henne aktiv heller. Hon kommer aldrig att få något förtroendeuppdrag för SD.

Varför inte?

– Vi tar avstånd från medborgargardet och från de högerextrema grupper som hon rör sig i.

26-åringen har varit aktiv med att uttala sig i frågan i sociala medier. På Facebook har hon bland annat delat en artikel från Nordfront där de hänger ut männen som de påstår begått den misstänkta våldtäkten. 26-åringen har även själv publicerat en bild på de hon påstår är de misstänkta gärningsmännen och uppmanar andra att leta upp dem och ”tala om för dem att de inte är välkomna här”.

Under de senaste veckorna har kvinnan även blivit intervjuad i ett antal främlingsfientliga medier.

– Anledningen till att jag engagerar mig är för att jag vill visa kvinnan mitt stöd. Sedan är det klart att jag säger ifrån när media tar sig friheten att stämpla mig som rasist.

Varför tror du att du får den stämpeln?

– Det har ju blivit så i dagens Sverige, så fort någon misstänkt för ett brott har en annan hudfärg får man inte säga någonting om brottet utan att bli kallad rasist.

När 26-åringen intervjuas av en reporter från hemsidan Granskning Sverige ligger fokus på de misstänkta gärningsmännens ursprung och på invandring. Bland annat säger kvinnan att ”vi (gotlänningar) inte bett om att få hit kriminella människor som går på våra kvinnor sexuellt”. När intervjuaren frågar om det inte funnits svenska män som ”springer runt och våldtar” svarar hon ”Nej. Aldrig”.

 

*Fotnot: En bild var tidigare felaktigt publicerad tillsammans med texten. Bilden var egentligen ämnad till en annan artikel. Vi ber om ursäkt för misstaget.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa