Nu ska stridsvagnarna - faktiskt - användas

För första gången sen de kom till ön ska de omdiskuterade stridsvagnarna, som står i ett förråd i Tofta, användas. De dyra Stridsvagnarna har stått oanvända i förrådet i drygt ett år.

10 november 2014 15:01

En stridsvagnspluton om drygt 20 man från Vartofta kompani, vid Skaraborgs regemente, flögs under måndagsmorgonen till Gotland för en övning.

– Den ursprungliga tanken är att vi inte ska behöva ha någon militär stationerad på Gotland, utan att det snabbt ska gå att ta stridsvagnarna i bruk ändå. Det vi gör nu är att säkerställa och testa det, säger informatören på försvarets markstridsskola, Joakim Elovsson.

Han säger också att han är övertygad om att övningen kommer att visa att det kommer att gå tillräckligt snabbt.

Anledningen till att övningen sker just nu är att regeringen har tilldelat militären hundra extra miljoner för just övningar. Hur länge plutonen från Vartofta kommer att vara på ön vill Joakim Elovsson inte säga.

De 14 stridsvagnarna av modellen Leopard 2, står annars oanvända i ett specialbyggt förråd i Tofta tillsammans med annat materiel. Tillsammans rör det sig om värden på flera hundra miljoner kronor. Det finns inte heller någon personal permanent stationerad på Gotland som kan serva eller använda stridsvagnarna.

Så jobbar vi med nyheter
Cristina Jardim Ribeiro