Minns du de största bränderna på Gotland?

Inget kommer i närheten av Kräklingbobranden 1992. Här listar vi de största bränderna i skog och mark de senaste tio åren.

17 maj 2016 11:49

Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB, har statistik över bränder i skog och mark som sträcker sig mellan 1998 och 2015.

Vi har valt att fokusera på bränderna de senaste tio åren. Under perioden 1 januari 2006 till 31 december 2015 larmades räddningstjänsten på Gotland till cirka 320 bränder där det krävdes släckningsinsatser.

När det gäller uppgifter om brandytan så bygger den på insatspersonalens uppskattningar och uppgifterna är därför inte 100 procent säkra.

I många fall vet man inte brandorsaken.

– Den vanligaste orsaken till markbrand är den mänskliga faktorn. Folk eldar exempelvis ris och klarar inte av det, säger Hans-Erik Tägt, brandingengör vid räddningstjänsten på Gotland.

Har folks beteende ändrats över tid, har vi blivit mer eller mindre slarviga med eldning?

– Nej, ett år kan vi ha fyrtio markbränder och nästa år bara fyra. Det är framförallt vädret som spelar in. Hur våren ser ut är väldigt avgörande, en blöt vår växer gräset upp och ersätter det torra fjolårsgräset och då får du inga gräsbränder.

 

Inget i närheten av Kräklingbobranden

Branden vid Torsburgen 1992 härjade i över en månad och omfattade cirka 1 000 hektar skog i Kräklingbo och Gammelgarn. Någon skogs- eller markbrand i den storleksordningen har inte drabbat Gotland därefter.

Här kan du läsa mer om Kräklingbobranden (extern länk)

Årets stora skogsbrand i Vänge är den största sedan Kräklingbobranden. Den startade den 5 maj 2016 har bränt ned cirka 150 hektar, mestadels produktiv skog.

BILDEXTRA: Se alla 65 bilderna från branden

 

Storbränder 2006-2015

Statistiken för de senaste tio åren, till och med 2015 visar att Gotland klarat sig relativt bra från storbränder. Här kan du läsa mer om de största bränderna.

Den 30 maj 2011 startade en brand cirka en kilometer norr om Kallgateburgs naturreservat. Det var Skogsvårsstyrelsen som eldade på platsen och förlorade kontrollen över elden. Ett område på cirka 40 hektar brändes innan räddningstjänsten lyckades få kontroll på branden.

LÄS: 30-tal kämpade mot skogsbranden

 

Den 5 april 2013 hade räddningstjänsten fullt upp med tre olika markbränder. Den största var en gräsbrand vid Längers i Hellvi som snabbt brände cirka 30 hektar gräsbevuxen mark. Branden kunde dock släckas inom några timmar.

LÄS: Den stora gräsbranden släckt

 

Den 17 augusti 2015 brann det på ön Storholmen i Fardume träsk. Släckningsarbetet var svårt på grund av den svårtillgängliga terrängen och eftersom det inte fanns vare sig folk eller boskap på ön så avbröts släckningsarbetet och branden fick härja fritt. Brandytan uppskattades till cirka 15 hektar.

LÄS: En tredjedel av ön har brandhärjats

 

En dryg vecka senare, den 24 augusti 2015, brandhärjades ett lika stort område i Granskogs i Dalhem. Det var en skördetröska som startat branden som brände av 15 hektar åkermark.

BILDER: Större gräsbrand i Dalhem

 

LÄS MER: Så startade de gotländska markbränderna

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa