After work - utan bärs, musik och skvaller

Konceptet har spridits över stora delar av landet på kort tid. Nästa vecka gör den tysta after-worken entré på gotländsk mark. "Det är en utmaning för disciplinen", säger Cecilia Sahlin, vd på Clarion hotel Wisby.

13 januari 2019 20:55

Det är Visby-hotellet som står som värd för det något udda evenemanget som har sin premiär på torsdag nästa vecka. Tyst aw, eller Off the Work, är ett koncept inom metoden Oas – som också är namnet på själva företaget bakom allt.

Cecilia Sahlin berättar att initiativet att anordna aw:n på Gotland, togs av gotlänningen Margareta Gottberg som är yrkesverksam inom bland annat organisationsutveckling.

– När hon kontaktade mig så kändes det helt rätt. Syftet är att koppla av och bara vara. Det är många som lever i en stressig tillvaro och då kan det vara svårt att göra det, säger Cecilia Sahlin.

Det är med andra ord ingen regelrätt after work hon beskriver. Inslag som alkohol, musik och barhäng förekommer inte, och ett par regler finns. Man sitter ner, i en soffa eller på golvet på en yogamatta. Där är det väldigt valfritt, berättar Cecilia Sahlin. Men utöver det så gäller tystnad, ingen ögonkontakt och absolut inga telefoner eller andra saker som kan störa under den 90 minuter långa sessionen.

– Det kommer nog inte bli helt lätt att stänga av, och är en utmaning för disciplinen, säger Cecilia Sahlin.

Hittills har intresset varit större än väntat, i skrivande stund har 20 personer anmält sig till det kostnadsfria evenemanget. Om anmälningarna skulle strömma in tror Cecilia Sahlin att hotellet kan lösa så att alla får plats. Och om det visar sig bli en lyckad tillställning kommer den att återkomma, troligtivis blir det en tyst after work en gång i månaden på Clarion i Visby under våren.

– Det här är ju inget som min verksamhet tjänar pengar på, utan det är något som jag brinner för och utgångspunkten har varit att erbjuda min egen personal det här, så varför inte ge fler möjligheten, säger Cecilia Sahlin.

Regler

Tystnad: För att kunna varva ner utan att behöva prestera verbalt kommer det råda total tystnad. Du kommunicerar även med ögonen. Undvik därför ögonkontakt med andra i rummet.

Offline: För att kunna lägga intellekt, framåtrörelse och prestation åt sidan behöver du lämna plats för att vara stilla. Därför ska all elektronik och din klocka stängas av och läggas bort.

Respekt: För att alla ska kunna känna sig trygga med vetskapen att ingen kommer prata, ringa, plocka upp sin telefon eller störa är det viktigt att du respekterar andra människors behov. Respektera också reglerna tystnad och offline.

Källa: komtilloas.se

Så jobbar vi med nyheter
Jenny Nilsson