Äldre coronasmittad man vårdas i respirator

En 80-årig man, som konstaterats smittad av coronaviruset, vårdas just nu i respirator på intensivvårdsavdelningen på Visby lasarett. "Läget är kritiskt", säger mannens dotter.

29 mars 2020 14:46

Den 80-årige mannen vårdas enligt sina närmast anhöriga i respirator på Visby lasaretts intensivvårdsavdelning, IVA, sedan i torsdags. Han ska då ha kommit in till lasarettet dagen innan med kraftig hosta och stora problem med andningen. 

– Han kom in på infektionsavdelningen där man konstaterade att han var smittad av covid-19, och när man insåg att han inte klarade sig med enbart syrgas så flyttade man honom till IVA där man sövde ner honom och lade honom i respirator, berättar mannens dotter, som vill vara anonym.

Hon säger att läget med hennes pappa i dagsläget är kritiskt, men att han inte blivit sämre de senaste dagarna.

– Vi är väldigt tacksamma för att personalen på IVA är så duktiga och professionella.

Den 80-årige mannens familj är dock inte lika nöjd över hur han behandlades innan det konstaterats att han smittats av coronaviruset. Enligt dottern var han i kontakt med vården vid ett flertal tillfällen innan han fick komma till Visby lasarett.

– Han var på sin vårdcentral, på uppmaning av 1177, och hade även besök av ambulansen, men det var ingen som testade honom för corona, trots att han hade hostat och haft feber i nästan tio dagar. De sista dagarna var han riktigt dålig och kunde knappt prata, men eftersom han inte haft kontakt med någon som varit utomlands så trodde man väl att det snarare handlade om vanlig influensa, säger hon, och fortsätter:

– Vi är väldigt besvikna på att pappa inte tagits på allvar. Han blev hemskickad från vårdcentralen trots att han uppvisade alla symptom för coronaviruset.

Region Gotland har tidigare kommunicerat att två personer vårdas på Visby lasarett på grund av coronaviruset, men att ingen av dessa intensivvårdas. Hälso- och sjukvårdsdirektören Marie Loob bekräftar dock på söndagen att en person ligger i respirator och vårdas på IVA

– När vi kommunicerade att ingen intensivvårdades så var det inte klart att den här personen behövde den typen av vård, men det stämmer att vi har en på IVA. Jag är dock inte uppdaterad på statusen när det gäller de här personen, säger hon.

När det gäller de anhörigas kritik angående att den 80-årige mannen inte tagits på allvar av vården säger Marie Loob att hon inte kan kommentera ett enskilt ärende, men att man tar allting som har med coronaviruset på stort allvar.

– Det är ju frågan vad man kommer in med för symptom, men jag skulle säga att vi tar det här på största allvar. Vi har en vård som kämpar och gör det allra bästa, och ambitionen är att ta alla på största allvar. 

 

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg