AVGJORT: Här är Gotlands vackraste byggnad

Helagotland.ses läsare har nu sagt sitt och utsett Gotlands vackraste byggnad. "Den har en aura av lugn och trygghet omkring sig".

20 november 2016 06:35

Med hela 53 procent blev det en överlägsen seger för Sankta Maria domkyrka i Visby när Helagotland.ses läsare skulle utse Gotlands vackraste byggnad. Eftersom domkyrkan själv inte kan uttala sig om vinsten får Visby Domkyrkoförsamlings kommunikatör Mattias Wahlgren agera talesperson för byggnaden.

– Vad roligt! Jag har själv varit in och röstat, och jag får å domkyrkans vägnar tacka alla gotlänningar så mycket för förtroendet, säger han när han får beskedet om den överlägsna segern.

Hur tar domkyrkan emot det här beskedet?

– Med stoiskt lugn och ödmjukhet i all sin kristna prakt.

Vad är det som gör byggnaden så speciell tycker du?

– Det är en väldigt svår fråga, men jag tror det är hela dess närvaro och intrycket man får av den. Den har en viss aura av lugn och trygghet omkring sig.

– Som privatperson tycker jag att det är en fantastiskt maffig byggnad. Det är totalt omöjligt att bygga något liknande i dag, med samma kvalitet och av samma material.

Det har kommit in närmare 1 000 röster i tävlingen, och bakom domkyrkan var det ganska jämnt om de övriga pallplatserna. På andraplats kom gamla järnvägsstationen i Visby med 19 procent av rösterna, och bronsmedaljen togs hem av Villa Fridhem med tolv procent.

Mattias, förutom domkyrkan, har du någon annan favorit bland Gotland byggnader?

– Det skulle väl vara Petter Åkesons domkyrka i lego då, haha. Nej, men skämt åsido, det hade ju varit fantastiskt om Visborgs slott fått leva vidare. Det hade varit en annan kronjuvel i Visby. Ska man nämna någon modernare byggnad så är jag imponerad av Visby lasarett.

Så jobbar vi med nyheter