BESKED: Özz Nûjens syster gjorde inget fel

Advokatsamfundet anser inte att komikern Özz Nûjens syster gjorde något fel i samband med att Rahmat Akilov utförde arbeten på deras hus på Gotland.

19 juni 2018 14:05

Efter att det blev känt att den numera dömde terroristen Rakhmat Akilov fått betalt för att utföra renoveringsarbeten på ett gotländskt hus som tillhör Özz Nûjen och hans familj, beslutade Advokatsamfundets disciplinnämnd att starta en utredning. Özz Nûjens syster är advokat och disciplinnämnden ville utreda om renoveringsarbetena hade något med hennes advokatverksamhet att göra eller om systern i samband med detta gjort något som kan anses oredligt eller brottsligt. Advokatsamfundet kan vid sådana fall utesluta en advokat.

I disciplinnämndens utredning framkommer det att familjen Nüjen anlitade ett byggföretag, som i sin tur anlitade Rakhmat Akilov, för renoveringsarbeten på gamla skolan i Tingstäde under hösten 2015.

LÄS MER: Terroristen Rakhmat Akilov jobbade på Gotland

Familjen satte in pengarna på Rakhmat Akilovs privata konto. Det var företaget som anvisade det kontot. Systern var inte heller den som projektledde renoveringarna, det var hennes man.

Advokatsamfundet konstaterar nu att renoveringen inte hade med hennes verksamhet som advokat att göra. Hon har heller inte gjort något oredligt eller brottsligt. Därför skriver disciplinnämnden i sitt beslut att ärendet inte föranleder någon åtgärd.

LÄS MER: Terroristens arbete på Gotland granskat av SVT

Det var i polisens förundersökning om terrorattacken på Drottninggatan som det framkom att Rakhmat Akilov fått sammanlagt 85 000 kronor insatta på sitt konto från två olika konton som tillhör familjen Nûjen.

Özz Nûjen är delägare av huset i Tingstäde. Han har hela tiden sagt att han inte hade något med utbetalningarna att göra. I ett sms till Helagotland.se skrev han:

"Jag vet ingenting om det. Alla upphandlingar och kontakter med olika firmor, byggjobbare och hantverkare har skötts av min svåger som har varit projektledare där. Så jag har faktiskt ingen aning eller kan säga nåt mer. Mvh Özz".

LÄS MER: Özz om terroristens jobb på Gotland

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg