BILDER: Här matbombas Gotland med flyg

Om både flygfälten och hamnarna slogs ut skulle matpaket till gotlänningarna kunna släppas från luften. På torsdagen testades det på Tofta skjutfält med hjälp av flygplanstypen Hercules.

22 september 2017 13:56

Som ett moment i övningen Aurora 17 testades på torsdagen att släppa förnödenheter från flygplan på Tofta skjutfält.

–  Om ön skulle bli isolerad kan det vara det enda sättet att få ut förnödenheter till Gotland om det till exempel skulle vara för riskabelt för Destination Gotland att köra med sina färjor och om flygplatsen stängdes av, säger Therése Fagerstedt, kommunikatör på Försvarsmakten.

Under torsdagens moment, som kallas luftburen försörjningstransport, användes två Hercules-flygplan av modellen TP84 som släppte sammanlagt 32 kollin med vardera 500 kilo mat på Tofta skjutfält. I momentet användes en bana på 400 gånger 700 meter där kollina skulle landa.

– Det är en otrolig precision både i arbetet med att släppa dem, men också i själva packningen och att avgöra vilken storlek på fallskärmen som behövs, säger Therése Fagerstedt.

Paketen, som kan vara i trä, metall eller plast, packas alltså noggrant och ställs på rad i bakdelen av flygplanen.

– När de ska släppas vinklar flygplanet upp nosen, öppnar luckan och låter tyngdlagen göra jobbet så att kollina glider ut ur planet, säger Therése Fagerstedt.

Det kan vara mat, vatten, drivmedel, men också saker som batterier och ljus som ingår i förnödenheterna. Det är möjligt att släppa kollin som väger upp till 20 ton.

– Ömtåliga saker kan behöva en större fallskärm så att de inte slår i marken för hårt, medan mindre ömtåliga saker som man vill ha ned snabbt får en mindre fallskärm, förklarar Therése Fagerstedt.

Så jobbar vi med nyheter
Dennis Pettersson