Gotlänningen Tomas Pettersson, advokat och politiker i Feministiskt initiativ, befann mitt i ett jätteoväder högt uppe i luften när han var på väg hem från San José i Costa Rica.

– Jag kunde se flera blixtar per sekund. De var under planet så jag blev inte orolig, det var faktiskt väldigt vackert, säger han.

Tiden gick och Tomas Pettersson satt och väntade på att de skulle släcka lampan för säkerhetsbältet. Men det gjorde de inte. Istället tände de motorernas lampor.

– Då tänkte jag att nu är det något som är konstigt, berättar han.

Plötsligt åkte de in i ett moln och blixtarna var nu precis framför dem.

– Jag såg hur en blixt slog ned i planet. Man hörde det också. Ljusen slogs ut och folk skrek till. Det blev ett svart märke, stort som en apelsin, på ena dörren, säger Tomas Pettersson.

Efter blixtnedslaget förvandlades kabinpersonalen snabbt från trevliga och artiga till väldigt auktoritära, beskriver han.

– De var superproffsiga. Det auktoritära gjorde att folk lyssnade, säger Tomas Pettersson.

I två timmar fick de sitta med säkerhetsbältena på innan de fick resa sig ur stolarna. Under den tiden uttalade sig inte piloten en enda gång.

– Det betyder antagligen att de inte visste vad de skulle säga, säger han.

Eftersom planet kommit ur kurs blev de försenade och Tomas Pettersson missade sitt anslutningsflyg som skulle ta honom från Madrid till Stockholm.

Var det jobbigt att kliva på ett plan igen?

– Nej det var det inte. Jag tänkte bara att jag ville till Gotland, säger han och fortsätter:

– Men det är klart att det inte var kul. Jag är lite flygrädd, eller jag är i alla fall väldigt uppmärksam när jag flyger.

Är du mer flygrädd nu?

– Det är svårt att säga nu, vi får se.