”Antikrundans” säsong 30 startade med ett samlingsprogram som visade intressanta saker från tidigare säsonger. Som avslutning räknade programledaren Anne Lundberg upp några av de föremål som återfinns i kommande program. Bland dessa ”En märklig skjorta med hål och blodfläckar som påstås ha burits av Karl XII, kan det verkligen stämma?”.

Och denna skjorta återfinns i Visby. Den tillhör Svante Ståhl som visade upp den när ett avsnitt i höstas spelades in i Borgholms slottsruin. Och historien omkring plagget befanns så intressant att den får en fortsättning i det andra programmet från Borgholm (denna säsong sänds nämligen två program från varje inspelningsstad).

– Jag kontaktade producenten via mejl och talade om vad jag hade. Jag behövde inte stå i kö, konstaterar Svante Ståhl om programmakarnas ”skjortintresse”.

Artikelbild

| Skjortan har under många år förvarats i detta omslag med tysk påskrift.

Experternas bedömning i det första programmet gav inget definitivt besked och deras slutsats blev att det behövdes en textilundersökning. Den delen kommer att visas i det andra tv-inslaget.

Historien omkring skjortan (eller en turkisk barberarkappa som det egentligen är) är slingrande som en pusseldeckare där Svante Ståhl under flera år försökt säkerställa plaggets härkomst och där modern DNA-teknik kan vara gåtans lösning.

Han är historieintresserad och har tidigare gjort en utredning om Karl XII:s död. Den publicerades också i Tyskland.

– Det började med att jag fick ett samtal från Lübeck. Hos en bekant som avlidit hade uppringaren i kvarlåtenskapen hittat ett kuvert där det stod att innehållet var Karl XII:s skjorta.

Artikelbild

| Närbild på kulhålet och i detta en muskötkula av samma sort som Karl XII sköts med.

Mannen som ringde ville ha hjälp för att kunna överlämna skjortan till lämplig instans i Sverige.

– Jag kontaktade Livrustkammaren. De såg skjortan på bild och menade att den inte hade något som helst med Karl XII att göra, konstaterar Svante Ståhl.

Artikelbild

| Svante Ståhl visar skjortan i ”Antikrundan” för experterna Max Sjöberg och Bo Knutson.

– Jag gav inte upp och har hållit på med det här sedan dess. Jag vet var skjortan varit sen han blev träffad 1715 fram tills den i dag ligger i Visby.

Men varför skulle kungen haft en blommig barberarkappa på sig under striden?

Svante Ståhl:

– Antingen satt han och rakade sig och tog på något ovanpå. Alternativet är att när han var tillbaka hos läkaren efter att ha träffats kan man ha tagit på honom en ren skjorta ovanpå bandaget som blodat ner den.

När Svante Ståhl tillsammans med teamet från ”Antikrundan” besökte textilexperten Margareta Nockert konstaterade hon direkt att skjortan var cirka 300 år gammal, från Turkiet, och försedd med broderier av hög klass.

DNA är en del i pusslet. Svante Ståhl tog kontakt med Marie Allen, DNA-expert i Uppsala, särskilt på dna från gamla textilföremål.

– Hon kunde via en kvadratcentimeter från en av blodfläckarna konstatera att så långt hon har kommit stämmer det med Karl XII, men även med många andra personer.

På Livrustkammaren förvaras bland annat blodiga handskar tillhöriga Karl XII:s uniform som han bar när han dog och tanken var nu att jämföra DNA-provet från skjortan med dessa. Men det gick Livrustkammaren inte med på.

Svante Ståhl vet inte slutresultatet av ”Antikrundans” arbete efter textilundersökningen. Men han har en förhoppning eftersom de också varit i kontakt med Marie Allen.

– Att de lyckats få Livrustkammaren att gå med på en DNA-jämförelse. Skulle en sådan genomföras vore allt klart.

Fotnot: ”Antikrundan” med skjort-inslagen sänds den 31/1 och 28/2.