CHOCKEN: Visby och Hoburgen avhängda i årets solliga

Trots en strålande sommar har Visby och Hoburgen det tufft i årets solliga. Gotland är helt avhängt från toppen.

17 juli 2018 09:30

Det ser tungt ut för både Visby och Hoburgen i årets upplaga av Solligan som SVT traditionsenligt genomför sedan 1990.

Gotland har tagit hem den åtråvärda förstaplatsen hela tolv gånger, elva år med Visby och senast, 2017, med Hoburgens solskensmätare.

LÄS MER: Rekordvärmen slår till mot Gotland

Årets tävling har dock börjat blytungt när vi snart närmar oss halvtid i tävlingen. Visbys solskensmätare har hittills registrerat 240 soltimmar och återfinns först på en elfte plats.

MER: Gå med i fb-gruppen Bada på Gotland för koll på temperaturer och alger!

Hoburgens solskensmätare har endast registrerat 223 soltimmar vilken placerar Gotlands sydligaste udde på en femtondeplats. I toppen hittar vi Nordkoster med imponerande 288 soltimmar, tätt följt av Borlänge med sina 287 registrerade timmar. Något överraskande har regnstaden Göteborg placerat sig på en hedersvärd tredjeplats med 285 soltimmar.

SVT väders Deana Bajic kommenterar läget:

– Nordkoster leder nu med det kan förändras. Det beror på lufttryckets fördelning i atmosfären. Det har varit mycket högtrycksinflytande från sydväst med klart väder längs västkusten vilket gjort det soligast där. Men som sagt, det kan förändras sen under resten av sommaren, säger hon.

LÄS MER: Här är Gotlands farligaste stränder

Solligan är en tävling mellan de 19 orter som har en solskensmätare i landet. Soltimmarna mäts under en åttaveckorsperiod och år är det perioden mellan den 22 juni till och med den 16 augusti som ingår. Soltid räknas när den direkta solstrålningen är mer än 120 watt per kvadratmeter, oavsett tid på dygnet.

Topp tre i SVT:s solliga till och med tolfte juli:

1. Nordkoster 288 soltimmar

2. Borlänge 287 soltimmar

3. Göteborg 285 soltimmar

...11. Visby 240 soltimmar

...15. Hoburgen 223 soltimmar

Så jobbar vi med nyheter
Erik Daun