Coronaviruset: "Påverkar i allra högsta grad"

Coronavirusets utbredning i världen har stor påverkan på flera gotländska företag.

6 mars 2020 07:09

Än så länge finns inga konstaterade fall av gotlänningar som drabbats av coronaviruset. Men virusets framfart får ändå konsekvenser för gotländska verksamheter. I början av februari skulle företaget Moving floors starta en fabrik i Kina när restriktionerna där infördes och personalen inte kunde gå till arbetet.

– Det påverkar oss i allra högsta grad. Vi skulle ha satt upp vår verksamhet och dragit igång produktionen efter det kinesiska nyåret, då vår personal i Kina skulle vara tillbaka på jobbet. Vi var på väg dit, men de sade åt oss att inte komma. Och nu händer ingenting, säger Peg Söderberg, vd.

 

Hon vet inte hur länge det kommer att dröja innan arbetet med fabriken kan återupptas. Fördröjningen har ännu inte fått några större ekonomiska konsekvenser och hittills har företaget klarat sina leveranser med det lager de haft.

– Men hur länge? frågar sig Peg Söderberg.

 

Geab påverkas också av coronaviruset, om än inte i någon större utsträckning. Företaget har infört reserestriktioner för internationella tjänstresor och tillträdet till vissa av företagets lokaler har begränsats. Dessutom måste personal som rest i högriskländer stanna hemma och jobba i 14 dagar efter hemkomsten.

– Det kan få konsekvenser om många måste stanna hemma. Men vi har planer för hur vi ska utföra vårt uppdrag om det blir störningar, säger Kalle Blomberg, vd för Gotlands Elnät AB.

 

Även Svenska spel har infört ett par begränsningar för personalen; de är extra restriktiva med tjänsteresor utomlands och om någon kommer hem från en resa till ett virusdrabbat område, är det jobba hemma ett par veckor som gäller. De har också uppmanat sin anställda att ta ansvar och inte komma till jobbet förkyld.

– Vi skickade också ut ett mail till alla, det brukar vi aldrig göra. Vi skrev att det fanns viktig information att hämta på intranätet och att informationen kommer att uppdateras, säger Maria Furenmo, HR-direktör på Svenska spel.

 

På stora Coop i Visby har coronavirusets spridning märkts genom att vissa hyllor i butiken varit tommare än vanligt.

– Det märks på torrjäst, konservburkar och knäckebröd. Det är ingen jätteökning men några få måste ha bunkrat upp, säger Markus Wahlgren, stormarknadschef på stora Coop i Visby, och fortsätter: 

– Vi har också fått lite fler onlineordrar än vanligt. Folk sitter hemma och knappar på datorn, jag tror att det beror på viruset.

Så jobbar vi med nyheter
Elisabet Andersson