Cykelpendlar i alla väder – trots att de flesta väljer bilen

Hon är cykelpendlaren som varken räds snökanoner eller stormvindar. "Jag kan nog räkna dagarna jag inte cyklat på en halv hand."

25 april 2019 06:05

Dagen till ära är det strålande solsken och nästan vindstilla vid Lummelundsväg norr om Visby. Men så är det inte alltid när Torun Stening tar cykeln till jobbet. För till skillnad mot de allra flesta cyklar hon måndag till fredag, året runt, till sitt jobb – oavsett väder. Att ta bilen är ett sista alternativ och det händer så sällan att man nästan kan säga aldrig.

– Jag kan nog räkna på en hand, eller en halv hand, hur många gånger jag inte tar cykeln på ett år. Då ska det vara något extremt, säger Torun Stening.

Hon har ungefär sex och en halv kilometer mellan hemmet norr om Visby till jobbet på Visborg. Många andra skulle troligen tycka att det lätt skulle kunna bli allt för krångligt att inte ta bilen, men för Toruns del känns det tvärt om.

– Det kanske kan tyckas lite konstigt, men jag tycker att det känns omständigt att ta bilen. Frihetskänslan med cykel, att få en vardagsmotion och komma fram i mitt tempo. Och att inte vara beroende av en bil. Det blir lite smidigare på något vis tycker jag, säger hon.

Enligt karttjänsterna på internet skulle det ta ungefär 12 minuter raka vägen med bil mellan Toruns hem och hennes arbete, förutsatt att det inte är någon direkt trafik. Sträckan med cykel är 4 kilometer kortare, och tar 20 minuter enligt samma tjänst. I verkligheten varierar såklart tiden både med bil och cykel och det kan vara bra att ta en titt genom fönstret innan man sätter sig på sadeln.

– För mig tar det mellan 25 och 35 minuter, beroende på motvind och så. Men att få den avkopplingen mellan hemmet och jobbet och bearbeta det man varit med om under dagen är också väldigt skönt, säger Torun Stening.

– Och att bara tänka tanken att behöva fara runt och hitta en parkeringsplats. Det tycker jag också varit en stor motivation till att ta cykeln, det känns mycket lättare.

Det är såklart trevligast att cykla i fint väder när solen skiner, men även de andra dagarna verkar inte vara ett bekymmer för Torun.

– Så länge man har bra kläder, med regnkläder och vindskydd så ser jag det inte som en så stor utmaning.

Däremot kan den snöiga delen av vintern ställa till det lite då snöröjningen ofta prioriterar cykelvägen sist.

– Det är ju inte kul på vintern. Jag förstår ju att man kan behöva prioritera bilvägen, men den väg jag cyklar kör de också upp snö på när de plogar bilvägen. Och sen tar det ju en stund innan cykelvägen röjs. Nu i vinter när det var snö var det åtminstone en vecka som jag fick cykla på bilvägen istället för cykelvägen då det var för mycket snö på cykelvägen med stora klumpar. Då känner man sig inte jättesäker utan måste cykla med reflexväst och mycket lampor. Det är inte så kul, man känner sig utsatt, säger Torun Stening.

Många som bor i och kring Visby har kortare avstånd till sina arbetsplatser än vad Torun har, men trots det skvallrar både parkeringar och trafikläget på morgnarna om att många ändå väljer bilen som transportmedel till jobbet. Men att ställa om till att ta cykeln behöver inte vara ett så stort steg.

– Vana och planering. Det kanske kräver lite mer initialt att ta cykeln till jobbet, men ju fler gånger man gjort det desto lättare blir det. Man kan ha bilden av att man skulle bli supersvettig. Och det kanske man blir när det är 17 sekundmeter motvind, men man behöver ju inte gå all-in och cykla varje dag direkt, utan börja med att cykla när det är bättre väder. Barnen hämtar och lämnar vi med cykelvagn, det funkar toppenbra, säger Torun Stening.

Så jobbar vi med nyheter
David Skoog